Wykonanie
Bardzo smaczny obiadowy pomysł. Danie jednogarnkowe. Ilość warzyw zależy od waszych upodobań, można dać ich więcej lub mniej - ile lubicie. Wolnowar jak zwykle ułatwia pracę. Zwłaszcza, że przepis nie wymaga obsmażania
mięsa czy specjalnego szykowania warzyw. Po prostu wszystko do gara i już. Gotowałam w ustawieniu high. Wstawiłam o 11, a już o 15 obiad był gotowy. Podpiekłam
kurczaka pod grillem w piecyku, ale można ten krok pominąć. Ja chciałam
mieć chrupiącą skórkę. Miałam tylko
fasolkę mrożoną, przed dodaniem do dania rozmroziłam ją. Po 30 minutach była mocno miękka. Myślę że świeża będzie znacznie smaczniejsza. Ale nawet z tą drobną uwagą, danie bardzo polecam.Inspiracją był przepis z tej strony

składniki ( 2 porcje)500g kawałków
kurczaka z kością i skórą (dałam 2 nogi)300 - 400 g niedużych
ziemniaków (po 3 na osobę)300 g
marchewki300 g
fasolki szparagowejSos1/4 szklanki
miodu1/4 szklanki
sosu sojowego jasnego4 ząbki
czosnku posiekane1/ 2 łyżeczki suszonej
bazylii lub łyżka świeżej posiekanej1 łyżeczka
suszonego oregano1/2 łyżeczki
płatków paprykowych (lub mniej jeżeli nie lubimy zbyt ostrych smaków)1/2 łyżeczki
czarnego pieprzuPrzygotowanieNagrzać wolnowar zgodnie z instrukcją.W misce wymieszać
miód,
sos sojowy,
czosnek,
bazylię,
oregano,
paprykę czerwoną w płatkach i
pieprz.
Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki lub połówki , zależy do wielkości.
Marchewkę obrać, pokroić w grube plastry. Jeżeli używamy
fasolki mrożonej, przełożyć do naczynia, niech się rozmraża.W misie wolnowaru ułożyć
kurczaka, polać 1/2 sosu. Dołożyć
marchewki, posypać
ziemniakami, polać resztą sosu. Jeżeli robicie większą porcję, to 1 lub 2 dodatkowe nogi należy położyć na warzywach i dopiero wtedy polać resztą marynaty. Można trochę posypać
solą i
pieprzem.Przykryć i gotować w ustawieniu high 3 - 4 godziny lub w ustawieniu low 7 - 8 godzin. Pół godziny przed końcem gotowania dodać
fasolkę szparagową. Z gotowej potrawy wyjąć
kurczaka, ułożyć skórą do góry na blaszce i wstawić na parę minut (3 - 4) pod grill w piekarniku, aby
kurczak się ładnie zrumienił. Podawać natychmiast z warzywami z wolnowaru. Smacznego!


