Słońce świeci od rana, ja mam wreszcie kilka minut, więc podzielę się przepisem na danie, które ostatnio gościło na moim stole przy okazji pobytu mojej mamy w Krakowie.Składniki: (na 3 osoby)- 9 pałek z kurczaka- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki- 1 łyżka ostrej mielonej papryki- 5-6 listków świeżej bazylii- 1 łyżeczka miodu- garść świeżych liści oregano- 3 ząbki czosnku- pieprz do smaku- 2 łyżko oleju rzepakowegoWykonanie:Kurczaka umyć i dokładnie osuszyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać olejem. Dodać papryki, posiekane oregano, bazylię i czosnek, miodu oraz pieprzu. Dokładnie obtoczyć kurczaka w przyprawach. Odstawić do lodówki na 3-4h.Piekarnik nagrzać do 190 °C. Kurczaka piec łącznie 20 minut (10 minut bez termoobiegu i 10 minut z włączonym termoobiegiem).Podawać z ziemniakami i sałatą na słodko z jogurtem. Pycha :DGotowe. Smacznego.