Wykonanie
Bardzo smaczne, wyraziste kacze
mięso, które można podać na wiele sposobów. Możemy podać je jako danie główne z
ryżem, możemy zawinąć w tortillę, albo po prostu potraktować jako dodatek do
bułki. W każdym przypadku jest smacznie. I najważniejsze - jak już piersi do wolnowaru wstawimy, niczego nie trzeba pilnować. Tak lubię. Polecam!Na podstawie przepisu z książki Heather Whinney "The slow cook book"

składnikiok 500 g - 2 piersi kacze1
cebula, pokrojona w kostkę2 laski
selera naciowego,sół,
pieprz3 -4 ząbki
czosnku, posiekane1 czerwone
chili (lub 2 jeżeli lubimy ostre)5 cm korzenia
imbiru2
marchewki1 łyżka
garam masala1 łyżeczka
papryki1 łyżeczka
kurkumy1 łyżka pasty pomidorowej400 g - puszka
pomidorów krojonych300 ml
bulionu warzywnegoprzygotowanieRozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Piersi umyć, osuszyć, ostrożnie naciąć skórę w kratkę , tak aby nie ponacinać
mięsa. Rozgrzać patelnię z grubym dnem, ułożyć piersi skórą do dołu, smażyć na niewielkim ogniu 3 - 6 minut aż skóra zbrązowieje a tłuszcz się wytopi. Odwrócić i smażyć z drugiej strony kolejne 3 - 6 minut. Odłożyć na bok, Odlać wytopiony tłuszcz, zostawiając ok łyzki. Dodać pokrojoną w kostkę
cebulę, i pokrojony w plasterki
seler. Podsmażać ok 5 min na niewielkim ogniu, aby warzywa zmiękły. Posolić i popieprzyć. Dodać
czosnek,
chili,
imbir, chwilę podsmażać, dodać
marchewki, wymieszać, podsmażać kolejne 5 minut. Dorzucić pozostałe
przyprawy i pastę
pomidorową, wymieszać dodać
pomidory z puszki i
bulion. Zagotować.Do misy wolnowaru przelać zawartość patelni, włożyć piersi, zakryć je sosem. Przykryć i gotować w ustawieniu low 8 godzin.Po tym czasie piersi wyjąć, usunąć skórę, podzielić
mięso na strzępy. Włożyć ponownie do sosu, wymieszać, doprawić jeśli konieczne
solą i
pieprzem. Podawać np z
ryżem. Smacznego!





