Wykonanie

Spring rolls to popularnie u nas sajgonki czyli warzywne krokieciki. Są fantastycznym pomysłem na kolację, drugie śniadanie do pracy lub przekąskę na przyjęcie, jednakże obowiązkowo z ulubionym sosem ... u mnie to
czosnkowy.Składniki na ok 6 szt:pojedynczy
filet z kurczaka6
arkuszy papieru ryżowego3-4 liście
sałaty1
marchew1
ogórekkawałek korzenia
imbiruszczypiorek lub
natka cebuli dymki2
male papryczki chillisól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowySkładniki na
sos czosnkowy :3 łyżki
majonezu3 łyżki
jogurtu greckiegoząbek
czosnkusok z połowy
limonkiszczypioreksól,
pieprzPrzygotowanie :
Filet z kurczaka oczyść, natnij głęboko w połowie i ugotuj razem z 2 plasterkami
imbiru,
chilli i
przyprawami.W
między czasie przygotuj
sos czosnkowy. Zetrzyj ząbek
czosnku na małych oczkach tarki i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu. Przechowuj go w lodówce.Filet po ugotowaniu wyciągnij na talerz z
wywaru i trzymaj pod przykryciem drugiego talerza do wystygnięcia (chodzi o to aby zatrzymał wilgotność)
Sałatę i filet porwij na małe kawałki,
marchew i
ogórka zetnij na
nitki (zob. film).
Arkusze papieru ryżowego pojedynczo namocz kilka sekund w wystudzonej przegotowanej wodzie, przełóż na blat i układaj na nim po trochu wszystkich składników, Na koniec podwiń boki i
zwiń całość w ładnego krokiecika. Przekrój na pół i podaj z ulubionym sosem - polecam mój ...
czosnkowy.

