ßßß Cookit - przepis na Spring rolls czyli sajgonki

Spring rolls czyli sajgonki

nazwa

Wykonanie

Spring rolls to popularnie u nas sajgonki czyli warzywne krokieciki. Są fantastycznym pomysłem na kolację, drugie śniadanie do pracy lub przekąskę na przyjęcie, jednakże obowiązkowo z ulubionym sosem ... u mnie to czosnkowy.
Składniki na ok 6 szt:
pojedynczy filet z kurczaka
6 arkuszy papieru ryżowego
3-4 liście sałaty
1 marchew
1 ogórek
kawałek korzenia imbiru
szczypiorek lub natka cebuli dymki
2 male papryczki chilli
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Składniki na sos czosnkowy :
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
ząbek czosnku
sok z połowy limonki
szczypiorek
sól, pieprz
Przygotowanie :
Filet z kurczaka oczyść, natnij głęboko w połowie i ugotuj razem z 2 plasterkami imbiru, chilli i przyprawami.
W między czasie przygotuj sos czosnkowy. Zetrzyj ząbek czosnku na małych oczkach tarki i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu. Przechowuj go w lodówce.
Filet po ugotowaniu wyciągnij na talerz z wywaru i trzymaj pod przykryciem drugiego talerza do wystygnięcia (chodzi o to aby zatrzymał wilgotność)
Sałatę i filet porwij na małe kawałki, marchew i ogórka zetnij na nitki (zob. film).
Arkusze papieru ryżowego pojedynczo namocz kilka sekund w wystudzonej przegotowanej wodzie, przełóż na blat i układaj na nim po trochu wszystkich składników, Na koniec podwiń boki i zwiń całość w ładnego krokiecika. Przekrój na pół i podaj z ulubionym sosem - polecam mój ... czosnkowy.
Źródło:http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2016/02/spring-rolls-czyli-sajgonki.html