Wykonanie
Moje
śledzie wreszcie wymoczone, więc zaplanowałam przyrządzić po części
śledzie w musztardzie jak i
śledzie w occie. Uwielbiam
śledzie w musztardzie i robię je na każde święta. Zresztą nie tylko święta.
Śledzie są pyszne, zdrowe i łatwe w przyrządzaniu. Poza tym łatwo je przechować w lodówce. Nie wszyscy lubią
śledzie, ich strata…ha, ha…Nie, nie żartuję. Każdy ma prawo lubić to co chce, a ja baaaaardzo lubię
śledzie !

Składniki:400 g
śledzi marynowanych w occieSos2 łyżki
musztardy1 łyżeczka nasion czarnej
gorczycy, prażone i zgniecione w moździerzu1 łyżka czerwonego
octu winnego1 łyżka soi kikkoman4 łyżki
koperku2 łyżki
szczypiorku1 czubata łyżka
cukru100 ml
oleju100 ml kwaśnej
śmietanysól i
biały pieprz do smaku
Śledzie przekrój wzdłuż i
zwiń i ułóż na półmisku. Przygotuj sos. Posiekaj
koperek i
szczypiorek. w misce wymieszaj
śmietanę z
musztardą,
gorczycą,
soją,
cukrem,
octem i
olejem. Na koniec dodaj
koper i
szczypiorek. Dopraw sos
solą i
białym pieprzem. Polej sosem
śledzie tak żeby były prawie zakryte. Przykryj folią i wstaw do lodówki na dobę aby smaki się przegryzły.Polecane przepisy
Śledzie w
oleju – jak zrobić
śledzieŚledzie ze
śliwką,
cebulką i
orzechamiŚledzie w pomidorach z
chili i
sherryNo to jeszcze po jednym