Wykonanie
Nie ulega wątpliwości, że
ziemniaki są jednym z symboli Poznania.Warzywo tak bardzo kojarzy się z Poznaniem i Wielkopolską,że Poznań zwany jest często Pyrogrodem a Wielkopolska Pyrlandią.Na Górnym Śląsku używają nawet określenia „Kraina podziemnych pomarańczy”Wiecie dlaczego?Ponieważ zajadamy się
ziemniakami w różnej postaci.
Ziemniaki ze
śledziami czy
śledź z
ziemniakami królują do dziś na poznańskich stołach,szczególnie w dni postne i piątki.W moim domu właściwie nigdy w lodówce nie może zabraknąć słoiczka w
oleju lub
śmietanie.Kiedy się kończy, natychmiast zaopatrujemy się w kolejne.Popularnym daniem
śledziowo ziemniaczanymbyło to podane z
cebulą i
śmietaną,dziś można zjeść ulepszone z dodatkiem startego
jabłka i
jogurtu albo w formie sałatki czyli przekładane
ziemniaki śledziemnajlepiej marynowanym,
cebulą,
konserwową papryką polane słodką
śmietanką.
Ziemniaki gotowane były zwykle w mundurkach, a u mnie babcia przechowywała je w zawiniętym gazetą garnku wkładając pomiędzy kołdry by nie uciekło z nich ciepło. Może sałatki?* Pochwalę się jeszcze, że udało mi się wygrać w konkursie na "Karnawałowe danie" a był nim przepis naBurrito, który zdobył III miejsce w konkursie organizowanym przez portal Polska Gotuje klik a nagrodąbyły
bony TESCO o wartości 250zł. Bardzo dziękuję i pędzę do sklepu :-)

mojego przepisuSkładniki: na 4 osoby2 płaty
śledzia marynowanego2 duże ugotowane
ziemniaki w mundurkach125g
śmietanki 18%2
ogórki konserwowe1 łyżeczka
papryczki chilli marynowanej3 gałązki
koperku świeżego
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Śledzia pokroić na ukos w wąskie paseczki.
Ogórka pokroić na ukos w plastry
Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w plastry.
Śmietankę doprawić
solą i
pieprzem oraz odrobiną
koperku.
Ziemniaki układać w salaterce przekładając je plastrami
ogórka.Na wierzch ułożyć paseczki
śledzia i zalać wszystko
śmietanką.Udekorować
papryczką chilli oraz
koperkiem.Dodaję do akcji: