Wykonanie
Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na zdrowe gofry na śniadanie . Dla niektórych zdrowe gofry to takie, które zawierają mało tłuszczu. Dla innych zdrowe gofry to te bez rafinowanego
cukru. Dzisiaj właśnie takie gofry przygotowałam mojemu dziecięciu na śniadanie, po części bo akurat miałam padnięte
banany, a po drugie wiadomo… wypróbować coś nowego. Dla smakoszy gofrów na śniadanie proponuję równie zdrowe gofry z
brokułami . 25 marca to dzień gofrów jakby się kto pytał. Gofry jemy często niezależnie od kalendarza. To również wspaniały i szybki deser. Kolejny, nowy przepis na gofry już niedługo!
Składniki: na 2 4 gofry50 g
mąki orkiszowej30 g
owsianych płatków1 łyżka połamanego
siemienia lnianegoszczypta
cynamonu¼ łyżeczki
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
banan, zgnieciony widelcem125 ml
mleka1 łyżka
olejuDo podaniaporcja
jogurtu z
miodemświeże
owocegoji
jagodyOwsiane płatki i siemienie zmiksuj na proszek. Dodaj do
mąki wraz z
proszkiem do pieczenia i
cynamonem. Wymieszaj
jajko,
olej i
banan z dodatkiem
soli. Dodaj suche składniki i wymieszaj na jednolitą masę. Piecz gofry w gofrownicy. Jeśli masz nową, “nie przepaloną” gofrownicę posmaruj
olejem do pierwszego pieczenia. Piecz gofry na złoty kolor. Podaj z
jogurtem wymieszanym z
miodem i
owocami. Muszę przyznać, że bez dodatków też są zjadliwe.Polecane przepisyGofry
paleo migdałoweGofry
brokułoweGofry belgijskie
drożdżoweGofry jak nad morzem