Wykonanie
Witamy!Zrobiłyśmy na naszym fanpage małą ankietę "Jaki przepis pierwszy wstawić?" - placki czy roladki... Nie mogłyśmy się zdecydować i wyszło na to, że wygrały placki (9:5). :)W domu jak zawsze musi czegoś brakować, więc trzeba sobie jakoś radzić. Tym razem zabrakło
jajek i użyłyśmy
płatków owsianych, które mogą zastąpić
jajka.Nie wierzysz? Sprawdź, a na pewno podniebienie będzie w siódmym niebie.A więc...Do dzieła!
Składniki:(1 szklanka = 250 ml) na około 7 placków1 szklanka
mąki pszennej typ 500 (można dodać wyższy typ, aby były bardziej zdrowsze)4 łyżki
płatków owsianych1 szklanka
mleka1 średni
banan1 średniej wielkości
jabłko1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżki
miodu1 łyżka oliwy/
olejuszczypta
soliPrzygotowanie:Myjemy
jabłko, obieramy, kroimy na ćwiartki i wykrajamy środek.Na tarce o dużych oczkach zetrzyj
jabłko.Do jednej miski dodajemy suche skłądniki -
mąkę,
płatki owsiane,
proszek do pieczenia,
sól i mieszamy.W drugiej łączymy mokre -
mleko,
banana,
jabłko,
miód,
oliwę.Do miski z suchymi dodajemy mokre i mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut.Rozgrzewamy patelnię i nakładamy ciasto na placki.Zmniejszamy ogień na średni i smażymy z dwóch stron.Podajemy z ulubionymi składnikami i gotowe!Smacznego!Napisz, jak podoba Ci się przepis oraz jakie przepisy chcesz żebyśmy przygotowały.Jakieś życzenia?~M&M