Wykonanie
Kolejne śniadanie na słodko:) Przepis znalazłam w książce Jamie Olivera i od razu przykuł moją uwagę. Naleśniki są mięciutkie a podczas pieczenia tworzą się na nich małe dziurki idealne do tego aby posmarować je
masłem,
miodem czy
dżemem. Można je zjeść nie tylko na słodko ale również na słono. Tak właśnie jedzone są w Jemenie. Bardziej wytrawnie np. z duszonym
mięsem. Z tego przepisu wychodzi cała góra naleśników. Dlatego to czego nie zjedliśmy na śniadanie zapiekłam z
mozzarellą i
pomidorami...
Składniki:25 dag świeżych
drożdży1 łyżka płynnego
miodu2
jajka400 ml
mleka175 g
mąkiłyżeczka
proszku do pieczenia175 g
mąki kukurydzianejszczypta
soliolej do smażeniaWykonanie:
Drożdże rozpuść w odrobinie ciepłego
mleka. Dodaj
miód. Pozostaw w ciepłym miejscu na ok 15-20 minut. W dużej misce roztrzep
jajka z
mlekiem. Delikatnie dodaj
drożdże, obie
mąki i
sól. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj więcej
mleka. Powinno być nieco gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Pozostaw na 40 minut do wyrośnięcia a jeśli masz więcej czasu na godzinę.
Olejem wysmaruj patelnię. Nie powinno być go zbyt dużo. Najlepiej wlać odrobinę na patelnię i rozprowadzić ręcznikiem papierowym. Wylewaj odpowiednią ilość ciasta i rozprowadź je po całej patelni. Gdy na cieście zaczną powstawać bąbelki przykryj patelnię pokrywką i piecz ok 2 minuty. Dół naleśnika będzie lekko brązowy.Podawaj z
owocami,
miodem lub
masłem.Smacznego!