ßßß
Składniki:25 dag świeżych drożdży1 łyżka płynnego miodu2 jajka400 ml mleka175 g mąkiłyżeczka proszku do pieczenia175 g mąki kukurydzianejszczypta soliolej do smażeniaWykonanie:Drożdże rozpuść w odrobinie ciepłego mleka. Dodaj miód. Pozostaw w ciepłym miejscu na ok 15-20 minut. W dużej misce roztrzep jajka z mlekiem. Delikatnie dodaj drożdże, obie mąki i sól. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj więcej mleka. Powinno być nieco gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Pozostaw na 40 minut do wyrośnięcia a jeśli masz więcej czasu na godzinę.Olejem wysmaruj patelnię. Nie powinno być go zbyt dużo. Najlepiej wlać odrobinę na patelnię i rozprowadzić ręcznikiem papierowym. Wylewaj odpowiednią ilość ciasta i rozprowadź je po całej patelni. Gdy na cieście zaczną powstawać bąbelki przykryj patelnię pokrywką i piecz ok 2 minuty. Dół naleśnika będzie lekko brązowy.Podawaj z owocami, miodem lub masłem.Smacznego!