ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegodrożdże 100 gramówcukier 1 szklanekcukier waniliowy 20 gramówolej 0,75 szklanekjajka 5 sztukmleko 0,75 szklanekmąka 4 szklaneksól 1 szczyptaowoce według uznaniacukier 2 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 szczyptażółtko 1 sztukmasło 50 gramówmąka tortowa według uznaniaWykonanie:Przygotowanie ciasta: wszystkie składniki mają być zimne. Drożdże rozkruszyć na dno miski, posypać cukrem i cukrem waniliowym, polać olejem, teraz polać roztrzepanymi jajkami, warstwę jajeczną polać mlekiem, na to przesiać przez sito 2 szklanki mąki. Ważne, aby tego nie mieszać, nie ugniatać, przykryć pergaminem i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wymieszać dokładnie i dodać następne 2 szklanki mąki przesiane przez sito oraz szczyptę soli. Drewnianą łyżką starannie wymieszać, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Ciasto nie wymaga wyrastania. Wyłożyć na dużą blachę wyścieloną papierem do pieczenia i wyrównać. Poukładać owoce lekko wciskając ( mogą być świeże lub mrożone bez rozmrażania lub ze słoika). Przygotowanie kruszonki: do miseczki dać miękkie masło, żółtko, 2 łyżki cukru, szczyptę proszku do pieczenia i mąki tortowej tyle ile zajmie wyrabianie palcami kruszonki. Gotową kruszonką równomiernie odsypać placek. Blaszkę z ciastem włożyć do zimnego piekarnika. Piec ok. 45 minut w 170 stopniach.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: