Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
drożdże 100 gramów
cukier 1 szklanek
cukier waniliowy 20 gramów
olej 0,75 szklanek
jajka 5 sztuk
mleko 0,75 szklanek
mąka 4 szklanek
sól 1 szczypta
owoce według uznania
cukier 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 szczypta
żółtko 1 sztuk
masło 50 gramów
mąka tortowa według uznaniaWykonanie:Przygotowanie ciasta: wszystkie składniki mają być zimne.
Drożdże rozkruszyć na dno miski, posypać
cukrem i
cukrem waniliowym, polać
olejem, teraz polać roztrzepanymi
jajkami, warstwę jajeczną polać
mlekiem, na to przesiać przez sito 2 szklanki
mąki. Ważne, aby tego nie mieszać, nie ugniatać, przykryć pergaminem i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wymieszać dokładnie i dodać następne 2 szklanki
mąki przesiane przez sito oraz szczyptę
soli. Drewnianą łyżką starannie wymieszać, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Ciasto nie wymaga wyrastania. Wyłożyć na dużą blachę wyścieloną papierem do pieczenia i wyrównać. Poukładać
owoce lekko wciskając ( mogą być świeże lub mrożone bez rozmrażania lub ze słoika). Przygotowanie kruszonki: do miseczki dać miękkie
masło,
żółtko, 2 łyżki
cukru, szczyptę
proszku do pieczenia i
mąki tortowej tyle ile zajmie wyrabianie palcami kruszonki. Gotową kruszonką równomiernie odsypać placek. Blaszkę z
ciastem włożyć do zimnego piekarnika. Piec ok. 45 minut w 170 stopniach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: