Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
drożdże 50 gramów
cukier 0,5 szklanek
cukier waniliowy 10 gramów
olej 100 mililitrów
jajka 2 sztuk
mleko 100 mililitrów
mąka 2 szklanek
sól 1 szczypta
cukier 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 2 łyżek deserowych
masło 50 gramów
żółtko 1 sztuk
mąka tortowa według uznania
proszek do pieczenia 1 szczyptaWykonanie:Przygotowanie ciasta: wszystkie składniki mają być zimne.
Drożdże rozdrobnić i włożyć do miski, posypać
cukrem i
cukrem waniliowym(10gr), polać
olejem, a
potem zoztrzepanymi
jajkami, zalać
mlekiem, przesiać przez sito jedną szklankę
mąki. Ważne aby tego nie mieszać, nie ugniatać. Przykryć pergaminem i wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia dokładnie wymieszać łyżką drewnianą, przesiać przez sito kolejną szklankę
mąki oraz szczyptę
soli. Łyżką połączyć wszystkie składniki i dobrze wymieszać, ciasto nie wymaga wyrastania. Wyłożyć na średnią blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i wyrównać. Z
masła, 2 łyżek
cukru, 2 łyżeczek
cukru waniliowego,
żółtka, szczypty
proszku do pieczenia i
mąki tyle ile zajmie wyrobić palcami kruszonkę, i posypać równomiernie po cieście. Wstawić do zimnego piekarnika i piec ok. 40 minut w 170 stopniach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor:
WikiData: 2011-06-11super ciacho!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: