ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegodrożdże 50 gramówcukier 0,5 szklanekcukier waniliowy 10 gramówolej 100 mililitrówjajka 2 sztukmleko 100 mililitrówmąka 2 szklaneksól 1 szczyptacukier 2 łyżek stołowychcukier waniliowy 2 łyżek deserowychmasło 50 gramówżółtko 1 sztukmąka tortowa według uznaniaproszek do pieczenia 1 szczyptaWykonanie:Przygotowanie ciasta: wszystkie składniki mają być zimne. Drożdże rozdrobnić i włożyć do miski, posypać cukrem i cukrem waniliowym(10gr), polać olejem, a potem zoztrzepanymi jajkami, zalać mlekiem, przesiać przez sito jedną szklankę mąki. Ważne aby tego nie mieszać, nie ugniatać. Przykryć pergaminem i wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia dokładnie wymieszać łyżką drewnianą, przesiać przez sito kolejną szklankę mąki oraz szczyptę soli. Łyżką połączyć wszystkie składniki i dobrze wymieszać, ciasto nie wymaga wyrastania. Wyłożyć na średnią blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i wyrównać. Z masła, 2 łyżek cukru, 2 łyżeczek cukru waniliowego, żółtka, szczypty proszku do pieczenia i mąki tyle ile zajmie wyrobić palcami kruszonkę, i posypać równomiernie po cieście. Wstawić do zimnego piekarnika i piec ok. 40 minut w 170 stopniach.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: WikiData: 2011-06-11super ciacho!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: