ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
drożdże 50 gramów
cukier 0,5 szklanek
cukier waniliowy 10 gramów
olej 100 mililitrów
jajka 2 sztuk
mleko 100 mililitrów
mąka 2 szklanek
sól 1 szczypta
cukier 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 2 łyżek deserowych
masło 50 gramów
żółtko 1 sztuk
mąka tortowa według uznania
proszek do pieczenia 1 szczypta
Wykonanie:
Przygotowanie ciasta: wszystkie składniki mają być zimne. Drożdże rozdrobnić i włożyć do miski, posypać cukrem i cukrem waniliowym(10gr), polać olejem, a potem zoztrzepanymi jajkami, zalać mlekiem, przesiać przez sito jedną szklankę mąki. Ważne aby tego nie mieszać, nie ugniatać. Przykryć pergaminem i wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia dokładnie wymieszać łyżką drewnianą, przesiać przez sito kolejną szklankę mąki oraz szczyptę soli. Łyżką połączyć wszystkie składniki i dobrze wymieszać, ciasto nie wymaga wyrastania. Wyłożyć na średnią blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i wyrównać. Z masła, 2 łyżek cukru, 2 łyżeczek cukru waniliowego, żółtka, szczypty proszku do pieczenia i mąki tyle ile zajmie wyrobić palcami kruszonkę, i posypać równomiernie po cieście. Wstawić do zimnego piekarnika i piec ok. 40 minut w 170 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: Wiki
Data: 2011-06-11
super ciacho!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4416/Ciasto-drozdzowe-bez-wyrabiania