Wykonanie
To kolejna wersja takiego ciasta na blogu, poprzednia tutaj . Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, bez wyrabiania, wystarczy ułożyć warstwowo składniki, odczekać sporo czasu aż spokojnie
drożdże urosną, wymieszać i piec. Taka domowa drożdżówka, idealna każdego dnia:)Inspiracja: Kuchnia Objazdowa
Składniki na ciasto:25g świeżych
drożdży0,5 szklanki
cukru3
jajka0,5 szklanki
mleka0,5 szklanki
oleju0,5 kg
mąkiKruszonka:100 g
masłaokoło 2 szklanek
mąki0,5 szklanki
cukruDodatkowo:
owoce wg uznaniaSkładniki na ciasto ułożyć warstwowo w misce, bez mieszania. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny. Łyżką wymieszać i wyrobić ciasto (gdy będzie dość gęste wyrobić ręką). Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy. Ułożyć
owoce (najlepiej sporo i dość ciasno, gdyż ciasto rośnie i przy niewielkiej ilości
owoce 'znikają').Przygotować kruszonkę z podanych składników, można to zrobić ręcznie lub z pomocą miksera. Kruszonką obsypać
owoce.Piec w temp. 170st. C około 50min.Smacznego:)