ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - warstwowe II

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - warstwowe II

nazwa

Wykonanie

To kolejna wersja takiego ciasta na blogu, poprzednia tutaj . Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, bez wyrabiania, wystarczy ułożyć warstwowo składniki, odczekać sporo czasu aż spokojnie drożdże urosną, wymieszać i piec. Taka domowa drożdżówka, idealna każdego dnia:)
Inspiracja: Kuchnia Objazdowa
Składniki na ciasto:
25g świeżych drożdży
0,5 szklanki cukru
3 jajka
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki oleju
0,5 kg mąki
Kruszonka:
100 g masła
około 2 szklanek mąki
0,5 szklanki cukru
Dodatkowo:
owoce wg uznania
Składniki na ciasto ułożyć warstwowo w misce, bez mieszania. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny. Łyżką wymieszać i wyrobić ciasto (gdy będzie dość gęste wyrobić ręką). Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy. Ułożyć owoce (najlepiej sporo i dość ciasno, gdyż ciasto rośnie i przy niewielkiej ilości owoce 'znikają').
Przygotować kruszonkę z podanych składników, można to zrobić ręcznie lub z pomocą miksera. Kruszonką obsypać owoce.
Piec w temp. 170st. C około 50min.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2012/09/ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami-i.html