ßßß
            
        
Chcę jeszcze raz podać Wam przepis na najlepsze ciasto drożdżowe. Robię z niego zarówno pierogi pieczone, bułeczki i właśnie drożdżowce z kruszonką. Dla mnie jest idealne. Któż nie lubi takiego zestawu - kawałek placka i szklanka ciepłego mleka? Dla mnie to wspomnienie najmilsze chyba...A jaki zapach roznosi się po domu...Bardzo polecam!
Składniki:około 0,5 kg mąki ( najczęściej na oko, bo zawsze dosypuję, żeby miało odpowiednią konsystencję),3 jaja,1 szkl. mleka,5 dkg drożdży,0,5 szkl. cukru,3 łyżki oleju,rabarbar lub inne owoce wg uznania.Dodatkowo na kruszonkę:5 dkg masła roztopionego,5 dkg mąki,5 dkg cukru.Przygotowanie:W shakerze wymieszać podgrzane mleko, jajka, cukier i drożdże. Wlać do miski, dosypać mąkę,wlać olej, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia (mąki dosypywać tyle, żeby ciasto nie lepiło się do rąk). Kiedy ciasto podwoi swą objętość, wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, znowu poczekać chwilę na wyrośnięcie, ułożyć owoce. Wymieszać wszystkie składniki kruszonki, posypać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 C, zwiększyć temperaturę do 180 C i piec około 40 minut. Jeśli piekarnik z nawiewem to nawet krócej. Sprawdzić patyczkiem, czy nie klei się ciasto, żeby nie było zakalca.
Oczywiście wybór owoców dowolny, zależny od sezonu.
Dodane do akcji: