Wykonanie
Chcę jeszcze raz podać Wam przepis na najlepsze
ciasto drożdżowe. Robię z niego zarówno pierogi pieczone, bułeczki i właśnie drożdżowce z kruszonką. Dla mnie jest idealne. Któż nie lubi takiego zestawu - kawałek placka i szklanka ciepłego mleka? Dla mnie to wspomnienie najmilsze chyba...A jaki zapach roznosi się po domu...Bardzo polecam!
Składniki:około 0,5 kg
mąki ( najczęściej na oko, bo zawsze dosypuję, żeby miało odpowiednią konsystencję),3
jaja,1 szkl.
mleka,5 dkg
drożdży,0,5 szkl.
cukru,3 łyżki
oleju,
rabarbar lub inne
owoce wg uznania.Dodatkowo na kruszonkę:5 dkg
masła roztopionego,5 dkg
mąki,5 dkg
cukru.Przygotowanie:W shakerze wymieszać podgrzane
mleko,
jajka,
cukier i
drożdże. Wlać do miski, dosypać
mąkę,wlać
olej, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia (
mąki dosypywać tyle, żeby ciasto nie lepiło się do rąk). Kiedy ciasto podwoi swą objętość, wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, znowu poczekać chwilę na wyrośnięcie, ułożyć
owoce. Wymieszać wszystkie składniki kruszonki, posypać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 C, zwiększyć temperaturę do 180 C i piec około 40 minut. Jeśli piekarnik z nawiewem to nawet krócej. Sprawdzić patyczkiem, czy nie klei się ciasto, żeby nie było zakalca.
Oczywiście wybór
owoców dowolny, zależny od sezonu.
Dodane do akcji: