Zapiekanka – przepis miesiącaZapiekanka to temat przepisu miesiąca w marcu. Jak ten czas leci! Niedługo Wielkanoc! Czas pomyśleć o świątecznym menu. Zapiekanka to idealne przystawka na świątecznym stole, a zapiekanki z ziemniaków z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjną ziemniaczaną sałatkę.Zapiekanka z ziemniaków jest praktyczna i łatwa w przyrządzaniu.Można ją przygotować wcześniej, a przed podaniem jedynie odgrzać. Ale zapiekankę można zrobić równeż z kaszy jak w przypadku taco zapiekanki z pęczakiem . A może macie resztki ziemniaków? Proponuję więc zapiekankę warzywną pod ziemniaczaną pierzynką . Jedną z popularnych zapiekanek jest oczywiście zapiekanka makaronowa. Bardzo lubię zapiekany makaron z kalafiorem i cheddar.Składniki:okrągła forma o boku 8 cm i średnicy 224-5 porcji6 ziemniaków średniej wielkości2 szalotki1 mozzarella, jedna kulka około 130 g1½ łyżeczki soli200 ml śmietanki lub mleka2 łyżki posiekanej natki pietruszki½ łyżeczki białego pieprzu1 czubata łyżka masłaDo podania250 g usmażonych pieczarek1 ugotowany brokułpolędwica wołowaObierz ziemniaki i szalotki. Pokrój ziemniaki i cebulę w cienkie talarki. Utrzyj mozzarellę. Ułóż ziemniaki na przemian z cebulą w wysmarowanej formie. Posól i oprósz białym pieprzem. Posyp pietruszką i utartą mozzarellą. Posólśmietankę i zalej warzywa. Obłóż kawałeczkami masła. Przykryj aluminiową folią i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika na termoobiegu. Piecz zapiekankę przez 30 minut, po czym zdejmij folię i piecz jeszcze przez 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Usmaż pieczarki z odrobiną świeżego rozmarynu i udekoruj nimi wierzch zapiekanki.Do zapiekanki z ziemniaków najlepiej pasują ziemniaki na puree. Młodeziemniaki można nie obierać, przy czym należy dodać mniej śmietanki, bo zawierają więcej wody.Dodawajcie Wasze propozycje w komentarzach do tego wpisu.Polecane przepisyZapiekanka z kapusty, kaszy i soczewicyWłoska zapiekanka z bakłażanaZapiekanka z makaronemkalafiorem i cheddarZapiekanka z halloumi i oberżynyTaco zapiekanka z warzyw i pęczaku