Wykonanie
Coś dla tych, którzy samych
brokułów nie lubią. Świetne zarówno na lekką kolację i jako dodatek do
pieczonego mięsa.Na kolację dla 2 głodnych osób (lub jako dodatek do
mięsa dla 6-8 osób) potrzebujemy:2 kwiaty
brokuła (czyli 2
brokuły)3-4 łyżki
mąki100 ml
mleka50g
masłasól,
biały pieprz100g
serka mascarpone (jeśli nie mamy dajemy topiony
śmietankowy)80g
sera gorgonzola50 g
żółtego seranatka pietruszkiDanie wymaga piekarnika, więc zaczynamy od nagrzania go do 180 stopni.
Brokuły podzielone na mniejsze "kwiatki" wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok 5 minut (nie mogą być całkiem miękkie).Przygotowujemy beszamel:Na patelni "podsmażamy"
mąkę, tak aby trochę zmieniła kolor. Dodajemy
masło, jak się roztopi, dolewamy
mleko i mieszamy, żeby nie było grudek. Jak sos zgęstnieje solimy i
pieprzymy. Następnie do sosu dodajemy
mascarpone i gorgonzolę i mieszamy tak długo aż
sery się rozpuszczą.
Brokuły odcedzamy i wykładamy na naczynie żaroodporne. Polewamy
brokuły sosem, a następnie sypiemy wiórkami z
żółtego sera.Całość wkładamy do piekarnika na ok 10 minut. Po wyjęciu posypujemy
natką pietruszki.Jak uda nam się zrobić to szybko danie mamy gotowe w 15 minut :)

Koszt: 20 złotych (gorgonzola)Czas przygotowania: max 20 minutStopień trudności: Łatwe