ßßß Cookit - przepis na Brokuły w serowym beszamelu

Brokuły w serowym beszamelu

nazwa

Wykonanie

Coś dla tych, którzy samych brokułów nie lubią. Świetne zarówno na lekką kolację i jako dodatek do pieczonego mięsa.
Na kolację dla 2 głodnych osób (lub jako dodatek do mięsa dla 6-8 osób) potrzebujemy:
2 kwiaty brokuła (czyli 2 brokuły)
3-4 łyżki mąki
100 ml mleka
50g masła
sól, biały pieprz
100g serka mascarpone (jeśli nie mamy dajemy topiony śmietankowy)
80g sera gorgonzola
50 g żółtego sera
natka pietruszki
Danie wymaga piekarnika, więc zaczynamy od nagrzania go do 180 stopni. Brokuły podzielone na mniejsze "kwiatki" wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok 5 minut (nie mogą być całkiem miękkie).
Przygotowujemy beszamel:
Na patelni "podsmażamy" mąkę, tak aby trochę zmieniła kolor. Dodajemy masło, jak się roztopi, dolewamy mleko i mieszamy, żeby nie było grudek. Jak sos zgęstnieje solimy i pieprzymy. Następnie do sosu dodajemy mascarpone i gorgonzolę i mieszamy tak długo aż sery się rozpuszczą. Brokuły odcedzamy i wykładamy na naczynie żaroodporne. Polewamy brokuły sosem, a następnie sypiemy wiórkami z żółtego sera.
Całość wkładamy do piekarnika na ok 10 minut. Po wyjęciu posypujemy natką pietruszki.
Jak uda nam się zrobić to szybko danie mamy gotowe w 15 minut :)
Koszt: 20 złotych (gorgonzola)
Czas przygotowania: max 20 minut
Stopień trudności: Łatwe
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/04/brokuy-w-serowym-beszamelu.html