ßßß
Moje ulubione sushi coraz częściej gości na moim stole. Kocham sushi za jego różnorodność świeżych produktów i składników, które pozwalają mej myśli swobodnie płynąć przez morze kreatywności i innowacji. Sushi jest bardzo zdrowe, pyszne :)
Składniki250gryż do sushi250 ml wody2-3 łyżki octu ryżowegopuszka tuńczyka w sosie własnym Princespapryka marynowanaArkusze norisezamogórek kiszonyRukolaPapryka czerwonaMarchewkaSerek kremowymajonez kieleckiProszek wasabiSos sojowyimbir marynowany
WykonanieZawsze zaczynamy od zrobienia chrzanu. W zależności ile chcemy zrobić tyle bierzemy proszku wasabi dodajemy wodę tak by powstała gęsta pasta, którą pozostawiamy na około jedną godzinę. Polecam zrobienie chrzanu wasabi, ponieważ jest o wiele lepszy od gotowej pasty. Paprykę, ogórka i marchewkę kroimy w paseczki. Łososia w cienkie plastry i paseczki. Gotowanie ryżu Ryż dokładnie płuczemy, następnie ostawiamy na sitku na 1 godzinę by odciekł. Następnie przekładamy go do garnka do gotowania ryżu, zalewamy wodą ( woda nie powinna sięgać wyżej jak do 1/3 wysokości naczynia). Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia na średnim palniku (trwa to około 5 minut), następnie zmniejszamy palnik do min i gotujemy ryż około 10-15 minut. Mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy woda zostanie wchłonięta wyłączamy palnik i zostawiamy garnek z ryżem na około 20 minut by doszedł ( nie wolno podnosić pokrywki). Do gotowego ryżu dodajemy ocet ryżowy dokładnie mieszamy i przekładamy do termosu obiadowego. Dlaczego ? Ryż nie może zbyt szybko stygną. Maki z tuńczykiem, papryką, i serkiem kremowymNa matę bambusową kładziemy arkusz nori błyszczącą strona na dół. Na nori rękoma ułożyłam ryż na całym arkuszu pozostawiając brzeg około 2cm nieobłożony. Nałożyłam nadzienie tuńczyk w sosie własnym,marchewkę ogórek, paprykę, posmarowałam serkiem kremowym. Uniosłam brzeg maty do góry, następnie delikatnie dociskając zwinie łam w rulon. Połączyłam brzegi nori uformowałam rulon.Rolkę maków pokroiłam ma kawałkiUramaki z tuńczykiem,To rodzaj sushi w środku znajduje się nori na zewnątrz ryż.Przygotowując urokami zaczynamy od obłożenia maty folią spożywczą. Na niej układamy arkusz nori błyszczącą stroną na spód. Ryż nakładamy na nori przykrywając cała powierzchnie nori, ryż posypałam białym sezamem. Delikatnie odwróciłam na druga stronę, tak by ryż znalazł się na spodzie. Na nori nałożyłam tuńczyka. Uniosłam brzeg delikatnie zwinęłam w rulon docisnęłam.Uromaki pokroiłam na mniejsze kawałki.Maki z tuńczykiemNa matę bambusową kładziemy arkusz nori błyszczącą strona na dół. Na nori rękoma ułożyłam ryż na całym arkuszu pozostawiając brzeg około 2cm nieobłożony. Nałożyłam nadzienie tuńczyk w sosie własnym, posmarowałam serkiem kremowym. Uniosłam brzeg maty do góry, następnie delikatnie dociskając zwinie łam w rulon. Połączyłam brzegi nori uformowałam rulon.Rolkę maków pokroiłam ma kawałkiKulki z tuńczykiemBierzemy w dłoń kulkę ryżu z której formujemy łezkę na wierzchu układamy tuńczyka w sosie własnym.Robimy dekoracje według uznania z majonezu, sezamu i warzyw.