ßßß
Składniki250g ryż do sushi250 ml wody2-3 łyżki octu ryżowego200g surowego łososia ( jak ktoś nie lubi można użyć wędzonegoArkusze noriŚwieży ogórekPapryka czerwonaMarchewkaMajonez kieleckiSerek topiony ementalerwasabiSos sojowyimbir marynowany
WykonaniePaprykę, ogórka i marchewkę kroimy w paseczki. Łososia w cienkie plastry i paseczki. Gotowanie ryżu Ryż dokładnie płuczemy, następnie ostawiamy na sitku na 1 godzinę by odciekł. Następnie przekładamy go do garnka do gotowania ryżu, zalewamy wodą ( woda nie powinna sięgać wyżej jak do 1/3 wysokości naczynia). Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia na średnim palniku (trwa to około 5 minut), następnie zmniejszamy palnik do min i gotujemy ryż około 10-15 minut. Mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy woda zostanie wchłonięta wyłączamy palnik i zostawiamy garnek z ryżem na około 20 minut by doszedł ( nie wolno podnosić pokrywki). Do gotowego ryżu dodajemy ocet ryżowy dokładnie mieszamy i przekładamy do termosu obiadowego.
Na matę bambusową kładziemy arkusz nori, na którym rękoma układamy ryż ryż pozostawiamy brzeg około 2 cm nieobłożony. Nakładamy nadzienie łososia, paprykę i ogórek,wyciskamy cienki paseczek serka.Serek łagodzi smak. Unosimy matę do góry delikatnie dociskając zwijamy w rulon.Na wierzchu robimy dekoracje z majonezu kieleckiego. Rolkę suski kroimy na kawałki.