ßßß
Składniki:1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona na paskiMarynata:2 łyżki sosu sojowego1 łyżka soku z limonki2 łyżeczki świeżo startego imbiruWarzywa:2 średnie marchewki1 mała czerwona papryka1 mała cebula1 szklanka pokrojonej, zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)Dodatkowo:10 g grzybów mun50 ml sosu sojowego2 ząbki czosnku1/4 szklanki pędów bambusa1 łyżeczka chili w płatkach1 łyżka ziaren sezamu1/2 łyżki oleju sezamowego3 łyżki posiekanej świeżej kolendry (lub natki pietruszki)2 łyżeczki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki cukru trzcinowego2 łyżki oleju rzepakowego200 g makaronu soba
Pierś zamarynować z imbirem, sosem sojowym i sokiem z limonki, przynajmniej przez 1 godzinę. Grzyby mun namoczyć w 220 ml gorącej wody przez 40 minut. Wodę z grzybów zachować, grzyby odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Marchew obrać i pokroić w cienkie słupki, paprykę pokroić na cienkie paski, cebulę w piórka. W woku rozgrzać olej rzepakowy. Na dużym ogniu podsmażyć pierś z kurczaka. Podsmażoną pierś przełożyć na talerz. Dodać łyżkę oleju i smażyć marchew, paprykę, cebulę, grzyby i fasolkę szparagową (zamrożoną wcześniej nie rozmrażać). Smażyć do czasu, aż warzywa będą miękkie, ale pozostaną jędrne. Dodać pierś z kurczaka, pędy bambusa i chwilę podsmażyć. Całość doprawić cukrem, sosem sojowym, posiekanymi ząbkami czosnku i chili. Do wody z moczenia grzybów dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i całość wylać na patelnię. Chwilę poddusić do zgęstnienia sosu. Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i dodać do woka, Całość wymieszać. Dodać ziarna sezamu, posiekaną kolendrę lub natkę oraz olej sezamowy. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!