Wykonanie
Jedno z pyszniejszych dań jakie ostatnio zrobiłam. Warzywa z
piersią kurczaka na sposób
chiński podane z
makaronem soba, to świetny sposób na szybki obiad. Sycące, dzięki dodatkowi
mięsa i rozgrzewające, dzięki aromatycznym
przyprawom. Czego chcieć więcej? ;)

Składniki:1 podwójna
pierś z kurczaka pokrojona na paskiMarynata:2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
soku z limonki2 łyżeczki świeżo startego
imbiruWarzywa:2 średnie
marchewki1 mała
czerwona papryka1 mała
cebula1 szklanka pokrojonej,
zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)Dodatkowo:10 g
grzybów mun50 ml
sosu sojowego2 ząbki
czosnku1/4 szklanki
pędów bambusa1 łyżeczka
chili w płatkach1 łyżka ziaren
sezamu1/2 łyżki
oleju sezamowego3 łyżki posiekanej świeżej
kolendry (lub
natki pietruszki)2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
cukru trzcinowego2 łyżki
oleju rzepakowego200 g
makaronu soba

Pierś zamarynować z
imbirem,
sosem sojowym i
sokiem z limonki, przynajmniej przez 1 godzinę.
Grzyby mun namoczyć w 220 ml gorącej
wody przez 40 minut.
Wodę z
grzybów zachować,
grzyby odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Marchew obrać i pokroić w cienkie słupki,
paprykę pokroić na cienkie paski,
cebulę w piórka. W woku rozgrzać
olej rzepakowy. Na dużym ogniu podsmażyć
pierś z kurczaka. Podsmażoną pierś przełożyć na talerz. Dodać łyżkę
oleju i smażyć
marchew,
paprykę,
cebulę,
grzyby i
fasolkę szparagową (zamrożoną wcześniej nie rozmrażać). Smażyć do czasu, aż warzywa będą miękkie, ale pozostaną jędrne. Dodać
pierś z kurczaka,
pędy bambusa i chwilę podsmażyć. Całość doprawić
cukrem,
sosem sojowym, posiekanymi ząbkami
czosnku i
chili. Do
wody z moczenia
grzybów dodać
mąkę ziemniaczaną, wymieszać i całość wylać na patelnię. Chwilę poddusić do zgęstnienia sosu.
Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i dodać do woka, Całość wymieszać. Dodać ziarna
sezamu, posiekaną
kolendrę lub
natkę oraz
olej sezamowy. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!