Wykonanie

* składniki dla 2 osób* 1/2 opakowania smażonego
makaronu* 1
filet z kurczaka* 4
grzyby shitake* 1/3 opakowania
kiełków fasoli mung* 1 mała
marchewka* 1/2 średniej
pietruszki* 1
cebulka szalotka* 1/2 małej
żółtej papryki* 2 łyżki
groszku mrożonego* 2/3 szklanki
zielonej fasolki szparagowej* 2 cm kawałek
imbiru* 1 ząbek
czosnku*
sos sojowy* pikantny sos
chili* gotowa
przyprawa azjatycka (lub własna kompozycja)*
olej sezamowy*
sezam biały i czarny* 3 łyżeczki tapioki (może też być
skrobia kukurydziana lub
mąka ziemniaczana)*
olej rzepakowySposób przygotowania
Grzyby shitake zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min.Obrać
marchewkę,
pietruszkę,
cebulkę, z
papryki usunąć gniazda nasienne.
Marchewkę i
pietruszkę,
paprykę pokroić w słupki,
cebulkę w drobną kostkę, obrany
imbir i
czosnek zetrzeć na najdrobniejszej tarce tarce.
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.

W wysokiej patelni lub szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać
olej rzepakowy, wrzucić pokrojone
mięso, podsmażyć, dodać starty
imbir i
czosnek, podsmażyć, dodać świeże warzywa, podsmażyć, dodać
mrożone warzywa i podsmażyć.

Następnie wlać 2/3 szklanki
wody, doprowadzić do wrzenia, dodać 2-3 łyżki
sosu sojowego, 1-2 łyżeczki sosu
chili, 1 łyżeczkę
przyprawy azjatyckiej i gotować na delikatnym ogniu ok. 10 min.W tym czasie odcedzić
grzyby shitake, umyć i pokroić w paski, dodać do gotującej się potrawy razem z
kiełkami fasoli mung i dusić jeszcze ok. 5 min. tak aby warzywa były jeszcze chrupkie, w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.

Makaron w międzyczasie przygotować według przepisu na opakowaniu.Na koniec dodać 1 łyżeczkę
oleju sezamowego i zagęścić sos 3 łyżeczkami tapioki rozprowadzonej w 1/3 szklanki
wody, wlać do potrawy wymieszać, zagotować i zestawić z ognia.Dodać ugotowany
makaron, wymieszać, nałożyć do miseczek, na wierzchu potrawy w każdej miseczce ułożyć po kilka świeżych
kiełków oraz posypać czarnym i
białym sezamem.