ßßß Cookit - przepis na Kiełki fasoli, grzyby shitake... i smażony makaron

Kiełki fasoli, grzyby shitake... i smażony makaron

nazwa

Wykonanie

* składniki dla 2 osób
* 1/2 opakowania smażonego makaronu
* 1 filet z kurczaka
* 4 grzyby shitake
* 1/3 opakowania kiełków fasoli mung
* 1 mała marchewka
* 1/2 średniej pietruszki
* 1 cebulka szalotka
* 1/2 małej żółtej papryki
* 2 łyżki groszku mrożonego
* 2/3 szklanki zielonej fasolki szparagowej
* 2 cm kawałek imbiru
* 1 ząbek czosnku
* sos sojowy
* pikantny sos chili
* gotowa przyprawa azjatycka (lub własna kompozycja)
* olej sezamowy
* sezam biały i czarny
* 3 łyżeczki tapioki (może też być skrobia kukurydziana lub mąka ziemniaczana)
* olej rzepakowy
Sposób przygotowania
Grzyby shitake zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min.
Obrać marchewkę, pietruszkę, cebulkę, z papryki usunąć gniazda nasienne.
Marchewkę i pietruszkę, paprykę pokroić w słupki, cebulkę w drobną kostkę, obrany imbir i czosnek zetrzeć na najdrobniejszej tarce tarce.
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
W wysokiej patelni lub szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać olej rzepakowy, wrzucić pokrojone mięso, podsmażyć, dodać starty imbir i czosnek, podsmażyć, dodać świeże warzywa, podsmażyć, dodać mrożone warzywa i podsmażyć.
Następnie wlać 2/3 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia, dodać 2-3 łyżki sosu sojowego, 1-2 łyżeczki sosu chili, 1 łyżeczkę przyprawy azjatyckiej i gotować na delikatnym ogniu ok. 10 min.
W tym czasie odcedzić grzyby shitake, umyć i pokroić w paski, dodać do gotującej się potrawy razem z kiełkami fasoli mung i dusić jeszcze ok. 5 min. tak aby warzywa były jeszcze chrupkie, w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.
Makaron w międzyczasie przygotować według przepisu na opakowaniu.
Na koniec dodać 1 łyżeczkę oleju sezamowego i zagęścić sos 3 łyżeczkami tapioki rozprowadzonej w 1/3 szklanki wody, wlać do potrawy wymieszać, zagotować i zestawić z ognia.
Dodać ugotowany makaron, wymieszać, nałożyć do miseczek, na wierzchu potrawy w każdej miseczce ułożyć po kilka świeżych kiełków oraz posypać czarnym i białym sezamem.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2015/01/kieki-fasoli-grzyby-shitake-i-smazony.html