ßßß
* składniki dla 2 osób* 1/2 opakowania smażonego makaronu* 1 filet z kurczaka* 4 grzyby shitake* 1/3 opakowania kiełków fasoli mung* 1 mała marchewka* 1/2 średniej pietruszki* 1 cebulka szalotka* 1/2 małej żółtej papryki* 2 łyżki groszku mrożonego* 2/3 szklanki zielonej fasolki szparagowej* 2 cm kawałek imbiru* 1 ząbek czosnku* sos sojowy* pikantny sos chili* gotowa przyprawa azjatycka (lub własna kompozycja)* olej sezamowy* sezam biały i czarny* 3 łyżeczki tapioki (może też być skrobia kukurydziana lub mąka ziemniaczana)* olej rzepakowySposób przygotowaniaGrzyby shitake zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min.Obrać marchewkę, pietruszkę, cebulkę, z papryki usunąć gniazda nasienne.Marchewkę i pietruszkę, paprykę pokroić w słupki, cebulkę w drobną kostkę, obrany imbir i czosnek zetrzeć na najdrobniejszej tarce tarce.Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
W wysokiej patelni lub szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać olej rzepakowy, wrzucić pokrojone mięso, podsmażyć, dodać starty imbir i czosnek, podsmażyć, dodać świeże warzywa, podsmażyć, dodać mrożone warzywa i podsmażyć.
Następnie wlać 2/3 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia, dodać 2-3 łyżki sosu sojowego, 1-2 łyżeczki sosu chili, 1 łyżeczkę przyprawy azjatyckiej i gotować na delikatnym ogniu ok. 10 min.W tym czasie odcedzić grzyby shitake, umyć i pokroić w paski, dodać do gotującej się potrawy razem z kiełkami fasoli mung i dusić jeszcze ok. 5 min. tak aby warzywa były jeszcze chrupkie, w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.
Makaron w międzyczasie przygotować według przepisu na opakowaniu.Na koniec dodać 1 łyżeczkę oleju sezamowego i zagęścić sos 3 łyżeczkami tapioki rozprowadzonej w 1/3 szklanki wody, wlać do potrawy wymieszać, zagotować i zestawić z ognia.Dodać ugotowany makaron, wymieszać, nałożyć do miseczek, na wierzchu potrawy w każdej miseczce ułożyć po kilka świeżych kiełków oraz posypać czarnym i białym sezamem.