Wykonanie

Dla osób na dietach eliminacyjnych, a w szczególności dla tych, które nie mogą z różnych względów spożywać
jajek i
produktów mlecznych. Najdelikatniejsza, najbardziej puszysta drożdżowa babka wegańska - duża babka :-). Wnętrze dosłownie jak piórko; inne babki mogą jej zazdrościć ;-). Mi - muszę przyznać - bardziej smakują babki na jajkach lub chociaż żółtkach, ale uważam, że osoby nie mające (niestety) większego wyboru powinny przestać się martwić - oto idealna drożdżowa babka wegańska :-).Składniki:500 g
mąki pszennej chlebowejszczypta
soli130 g drobnego
cukru do wypieków50 g
oleju słonecznikowego lub
kokosowego (podgrzanego i przestudzonego)300 ml
mleka ryżowego,
migdałowego lub
kokosowego (z kartonika) lub ostatecznie
wody2 łyżeczki ekstraktu z
cytryny lub
pomarańczy (lub aromatu)skórka otarta z 2 niewoskowanych
cytryn lub 2
pomarańczy14 g suchych
drożdży lub 30 g świeżych
drożdżyPonadto:
cukier puder do oprószenia lub
lukier cytrynowy/pomarańczowy do dekoracji i dla smaku
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając tłuszcz. Wyrabiać kilkanaście minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać
mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić, polecam wyrabiać mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony
mąką blat, krótko wyrobić.Formę na babkę o pojemności 4 litrów (lub dwie odpowiednio mniejsze) wysmarować
olejem kokosowym i oprószyć
mąką pszenną, nadmiar
mąki strzepać. Wyrobione ciasto przełożyć do formy. Ponownie przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Po wyrośnięciu do brzegów formy ciasto przenieść do rozgrzanego do 170 - 180ºC piekarnika . Piec około 30 - 35 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy, przestudzić na kratce.Babkę można oprószyć
cukrem pudrem lub polać lukrem (1 szklanka
cukru pudru roztarta z 3 łyżkami soku z cytryny/pomarańczy). Smaku
doda również kandyzowana skórka
pomarańczy.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' . Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.Uwaga: Osoby nie będące na diecie wegańskiej mogą zamiast
wody dodać
mleko, a zamiast
oleju kokosowego - roztopione
masło. Można też użyć
margaryny bezmlecznej.Smacznego :-).

