Wykonanie
Kasztanki to nie tylko słynne
czekoladki, kandyzowane
kasztany czy
trufelki. Mi - wychowanej w Słupsku - na myśl przychodzą od razu pączusie, bez nadzienia, skąpane w lukrze, sprzedawane na wagę przez okrągły rok. Postanowiłam usmażyć je w Walii :-). Skorzystałam z najstarszego przepisu na pączki, jaki znajduje się na blogu, trochę go modyfikując.
Kasztanki smażymy trochę inaczej niż pączki (o czym
mowa w przepisie poniżej), choć również w głębokim tłuszczu. Zdjęcie wykonałam im w papierkach na babeczki, byście mogli zobaczyć, jakie są naprawdę malutkie :-). Przez to trochę więcej z nimi pracy, ale warto...Składniki na pełną ogromną miskę pączusiów:500 g
mąki pszennej chlebowej1 szklanka
mleka3
żółtka1
jajko50 g drobnego
cukru do wypieków3 łyżki
oleju słonecznikowego1 łyżka
rumu lub
wódkisok z połowy
cytryny20 g świeżych
drożdży lub 10 g suchych
drożdżycukier puder i wrząca
woda - na
lukierolej lub inny tłuszcz do smażenia
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając
olej. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać
mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia
chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony
mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm. Wykrajać pączusie małą foremką o średnicy około 3 cm i odkładać na oprószony blat, przykryte, do drugiego wyrośnięcia (około 10 - 13 minut).Po wyrośnieciu
kasztanki smażyć do złotego koloru w
oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC. Jeśli są smażone we frytkownicy, wtedy smażymy je przykrywając je koszyczkiem, by całe były zanurzone w tłuszczu; jeśli są smażone w garnku, wtedy przykrywamy je pokrywką mniejszą niż średnica garnka, by całe były zanurzone w tłuszczu.Jeszcze ciepłe lukrować (w całości).
Lukier:1 szklanka
cukru pudru4 - 5 łyżek gorącej
wodyCukier puder utrzeć z
wodą do gładkości. Gęstość lukru regulować przez dodatek
wody lub
cukru, powinien być w miarę rzadki, by łatwo można było 'kąpać' w nim
kasztanki.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko zagnieść, i dalej postępować wg przepisu.Smażysz pączki po raz pierwszy? Koniecznie przeczytaj jak zrobić to perfekcyjnie ! Z notki dowiesz się
między innymi jakich błędów nie popełniać, jak prawidłowo nadziewać pączki i jakiego użyć tłuszczu do smażenia.Smacznego :-).