Wykonanie

Podobno wczesne odmiany
wiśni już owocują, czas przygotować brioszki z
wiśniami :-). Pyszne, maślane i bogate w
jajka ciasto, które nie przysporzy nam wielu kłopotów. Jedną z jego zalet jest to, że rośnie w nocy... dzięki
czemu z samego rana możemy przystąpić do formowania drożdżówek. Wspaniałe na piknik lub inny rodzinny wypad w teren, także na drugie śniadanie lub pyszny podwieczorek!Składniki na 15 niedużych brioszek:380 g
mąki pszennej chlebowej50 g drobnego
cukru do wypieków7 g
drożdży suchych lub 14 g
drożdży świeżychpół łyżeczki
soli100 ml
mleka3 duże
jajka170 g
masła, miękkiegoPonadto:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka, do posmarowania
płatki migdałówlukier: 3/4 szklanki
cukru pudru roztarte grzbietem łyżki z 2 łyżkami wrzącej
wody i 2 kroplami
aromatu migdałowegoW mikserze wymieszać
mąkę,
cukier, suche
drożdże (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) i
sól. Dodać
mleko, 3
jajka i kontynuować miksowanie do otrzymania gładkiej masy (5 minut mikserem lub 8 minut ręcznie). Dodać miękkie
masło i miksować dalej (5 minut mikserem lub 10 minut ręcznie). Gotowe, gładkie ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na całą noc w lodówce.Kolejnego dnia ciasto wyjąć z lodówki, krótko wyrobić. Przygotować dwie duże blachy do pieczenia i papilotki do muffinów.Wyrobione ciasto podzielić na 15 równych części, około 50 g na każdą bułeczkę. Uformować z nich kule, ułożyć w papilotkach do muffinów. Ułożyć na blasze, przykryć folią spożywczą (by nie wyschły) i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 1 , 5 - 2 godziny.Przed samym pieczeniem w każdej brioszce zrobić wgłębienie np. przyciskając dnem szklanki. We wgłębienie nałożyć nadzienie
wiśniowe (przepis poniżej). Ciasto wokół posmarować roztrzepanym
jajkiem, posypać
płatkami migdałów.Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do zrumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić na kratce a następnie polukrować. Jeśli pozostało nadzienia
wiśniowego - po wystudzeniu uzupełnić nim wgłębienia w bułeczkach.Nadzienie
wiśniowe:450 g
wiśni, świeżych lub mrożonych3 łyżki
cukrusok z połowy wyciśniętej
cytryny1 łyżka
skrobi ziemniaczanej + 1 łyżka
wodyW małym garnuszku wymieszać
owoce z
cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się
cukru (
owoce puszczą sporo soku). Dodać
cytrynę,
wodę ze
skrobią, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia.Smacznego :-).


