Wykonanie

Dawno nie piekłam
ciasta drożdżowego - tym razem wykorzystałam do ciasta zapasy prażonych
jabłek, znalezione w głębi spiżarni - może Wasze spiżarnie też kryją takie skarby z zeszłego roku? Ciasto jest familijne, duże, podzielne, maślane, wspaniale wilgotne od
jabłek. Upiekłam je w formie zakręconych bułeczek - ślimaczków, które połączyły się w formie w jedno duże ciasto (obawiałam się trochę, że pieczone np. z warstwą
jabłek na wierzchu nie wyrośnie tak mocno jak tego oczekiwałam lub
jabłka spowodują zakalec). Polecam dla dzieci na weekendowy podwieczorek lub drugie śniadanie :-).Składniki na blachę o wymiarach 32 x 22 cm:1 szklanka
mleka110 g
masła, roztopionego1/3 szklanki
cukru2 duże
jajka10 g
drożdży suchych lub 20 g
drożdży świeżych1/4 łyżeczki
soli3,5 szklanki
mąki pszennej chlebowej lub zwykłej pszennej
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35 x 40 cm, delikatnie podsypując
mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować warstwą prażonych
jabłek pozostawiając nie posmarowane 2 cm od brzegów ciasta. Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego
boku, następnie pokroić
ostrym nożem (lub nitką, wkładając ją pod rulon ciasta i zaciskając nad nim) na 15 części, z których otrzymamy 15 bułeczek -
ślimaków. Bułeczki układać w formie (powinny się zetknąć), oprószyć
orzechami, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 45 minut).Piec w temperaturze 180º przez około 25 - 30 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce. Polukrować.Ponadto:słoik prażonych
jabłek, około 700 ggarść
orzechów pekan, posiekanych
lukier (pół szklanki
cukru pudru roztartego grzbietem łyżki z 2 łyżkami
wody)Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).