Wykonanie
Drożdżówki z prażonymi
jabłkami i kruszonką, polane lukrem, to najbardziej jesienne drożdżówki jakie możecie sobie wymarzyć. Ciasto z mojego sprawdzonego przepisu na drożdżówki – tutaj w wersji z
truskawkami . Natomiast przepis świetne na
jabłka prażone do słoików znajdziecie tutaj.Drożdżówki są konkretne, wilgotne dzięki
jabłkom i kruszonka polana lukrem dodaje im odpowiedniej
słodyczy. Gorąco polecam na jesienne, leniwe popołudnia, jako idealny podwieczorek do
kawy.Drożdżówki z prażonymi
jabłkami i kruszonką - przepis9 średniej wielkości drożdżówekSkładnikiCiasto300 g
maki pszennej chlebowej50 g
masła, roztopionego i chłodnego45 g
cukru15 g
drożdży120 ml
mleka, letniego1 duże
jajkoszczypta
soliJabłkaok. 600 g
jabłek prażonych z tego przepisu lub ewentualnie gotowychok. 3 łyżeczki
bułki tartej lub
mąki pszennejDo posmarowania1 małe
jajko1 łyżeczka
mlekaKruszonka35 g
mąki pszennej25 g zimnego
masła20 g
cukruLukier1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżeczki gorącej
wody1 łyżeczka
soku z cytrynyWykonanieprzygotować prażone
jabłka wg tego przepisu, a następnie ostudzić – na drożdżówki potrzebna będzie niecała 1/3 ilości z przepisu, to jest z ok. 0,75 kg
jabłek. Jeśli używamy gotowych
jabłek, to zostawić je by ogrzały się do temperatury pokojowejprzygotować rozczyn: z podanych w przepisie ilości wziąć łyżkę
cukru i łyżkę
mąki, całe
drożdże, dodać je do
mleka i rozmieszać. Zostawić na ok. 10 min w miarę ciepłym miejscu, by rozczyn wyrósł w misce umieścić
mąkę,
cukier,
jajko,
sól i dodać gotowy rozczyn. Dobrze wymieszaćnastępnie dodać roztopione, ale chłodne
masło i wyrabiać ciasto – najłatwiej za pomocą miksera z hakiem do
ciasta drożdżowego. Wyrobić kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastycznekulę wyrobionego ciasta zostawić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość – potrwa to ok 1 do 1 , 5 godzinyprzygotować kruszonkę – szybko zagnieść zimne
masło z
mąką i
cukrem, tak, by jak najmniej dotykać ciasta, by się nie ogrzało – ja to robię na szybko mikserem. Kruszonka powinna
mieć konsystencje grubego piasku i grudek – taką wstawić do lodówkiwyrośnięte
ciasto drożdżowe krótko zagnieść, podzielić je na 9 równych części, ukształtować kule i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić je na ok. 15 min. do napuszenia, przykryte wilgotną ściereczkąkażdą kulę lekko rozgnieść na placek i za pomocą dna szklanki o małej średnicy, wycisnąć na środku dołek. Dołek ma być głęboki, a ciasto w nim cienkie, niemal do blachy
jajko wymieszać z łyżeczką
mleka i posmarować każdą drożdżówkę – głównie rant. Nasypać do każdej bułeczki, do dołka,
bułkę tartą lub
mąkę pszenną po ok. 1/3 łyżeczki na drożdżówkę. W każdym dołku umieścić prażone
jabłka po 1-2 łyżek na drożdżówkę. Następnie posypać całość kruszonkądrożdżówki piec w temperaturze 190ºC przez ok. 25 minut, aż drożdżówki się przyrumienią. Upieczone drożdżówki wystudzić na kratceprzygotować
lukier: dokładnie utrzeć łyżką wszystkie składniki. Polukrować drożdżówki polewając je stróżką lukru za pomocą łyżeczki
Przepis własny.Polub i bądź w
kontakcieFotokulinarnie na facebookuZobacz także