ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z prażonymi jabłkami i kruszonką

Drożdżówki z prażonymi jabłkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Drożdżówki z prażonymi jabłkami i kruszonką, polane lukrem, to najbardziej jesienne drożdżówki jakie możecie sobie wymarzyć. Ciasto z mojego sprawdzonego przepisu na drożdżówki – tutaj w wersji z truskawkami . Natomiast przepis świetne na jabłka prażone do słoików znajdziecie tutaj.
Drożdżówki są konkretne, wilgotne dzięki jabłkom i kruszonka polana lukrem dodaje im odpowiedniej słodyczy. Gorąco polecam na jesienne, leniwe popołudnia, jako idealny podwieczorek do kawy.
Drożdżówki z prażonymi jabłkami i kruszonką - przepis
9 średniej wielkości drożdżówek
Składniki
Ciasto
300 g maki pszennej chlebowej
50 g masła, roztopionego i chłodnego
45 g cukru
15 g drożdży
120 ml mleka, letniego
1 duże jajko
szczypta soli
Jabłka
ok. 600 g jabłek prażonych z tego przepisu lub ewentualnie gotowych
ok. 3 łyżeczki bułki tartej lub mąki pszennej
Do posmarowania
1 małe jajko
1 łyżeczka mleka
Kruszonka
35 g mąki pszennej
25 g zimnego masła
20 g cukru
Lukier
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki gorącej wody
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie
przygotować prażone jabłka wg tego przepisu, a następnie ostudzić – na drożdżówki potrzebna będzie niecała 1/3 ilości z przepisu, to jest z ok. 0,75 kg jabłek. Jeśli używamy gotowych jabłek, to zostawić je by ogrzały się do temperatury pokojowej
przygotować rozczyn: z podanych w przepisie ilości wziąć łyżkę cukru i łyżkę mąki, całe drożdże, dodać je do mleka i rozmieszać. Zostawić na ok. 10 min w miarę ciepłym miejscu, by rozczyn wyrósł w misce umieścić mąkę, cukier, jajko, sól i dodać gotowy rozczyn. Dobrze wymieszać
następnie dodać roztopione, ale chłodne masło i wyrabiać ciasto – najłatwiej za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrobić kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne
kulę wyrobionego ciasta zostawić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość – potrwa to ok 1 do 1 , 5 godziny
przygotować kruszonkę – szybko zagnieść zimne masło z mąką i cukrem, tak, by jak najmniej dotykać ciasta, by się nie ogrzało – ja to robię na szybko mikserem. Kruszonka powinna mieć konsystencje grubego piasku i grudek – taką wstawić do lodówki
wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść, podzielić je na 9 równych części, ukształtować kule i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić je na ok. 15 min. do napuszenia, przykryte wilgotną ściereczką
każdą kulę lekko rozgnieść na placek i za pomocą dna szklanki o małej średnicy, wycisnąć na środku dołek. Dołek ma być głęboki, a ciasto w nim cienkie, niemal do blachy
jajko wymieszać z łyżeczką mleka i posmarować każdą drożdżówkę – głównie rant. Nasypać do każdej bułeczki, do dołka, bułkę tartą lub mąkę pszenną po ok. 1/3 łyżeczki na drożdżówkę. W każdym dołku umieścić prażone jabłka po 1-2 łyżek na drożdżówkę. Następnie posypać całość kruszonką
drożdżówki piec w temperaturze 190ºC przez ok. 25 minut, aż drożdżówki się przyrumienią. Upieczone drożdżówki wystudzić na kratce
przygotować lukier: dokładnie utrzeć łyżką wszystkie składniki. Polukrować drożdżówki polewając je stróżką lukru za pomocą łyżeczki
Przepis własny.
Polub i bądź w kontakcie
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/drozdzowki-z-prazonymi-jablkami-i-kruszonka