ßßß
Drożdżówki z prażonymi jabłkami i kruszonką, polane lukrem, to najbardziej jesienne drożdżówki jakie możecie sobie wymarzyć. Ciasto z mojego sprawdzonego przepisu na drożdżówki – tutaj w wersji z truskawkami . Natomiast przepis świetne na jabłka prażone do słoików znajdziecie tutaj.Drożdżówki są konkretne, wilgotne dzięki jabłkom i kruszonka polana lukrem dodaje im odpowiedniej słodyczy. Gorąco polecam na jesienne, leniwe popołudnia, jako idealny podwieczorek do kawy.Drożdżówki z prażonymi jabłkami i kruszonką - przepis9 średniej wielkości drożdżówekSkładnikiCiasto300 g maki pszennej chlebowej50 g masła, roztopionego i chłodnego45 g cukru15 g drożdży120 ml mleka, letniego1 duże jajkoszczypta soliJabłkaok. 600 g jabłek prażonych z tego przepisu lub ewentualnie gotowychok. 3 łyżeczki bułki tartej lub mąki pszennejDo posmarowania1 małe jajko1 łyżeczka mlekaKruszonka35 g mąki pszennej25 g zimnego masła20 g cukruLukier1/2 szklanki cukru pudru2 łyżeczki gorącej wody1 łyżeczka soku z cytrynyWykonanieprzygotować prażone jabłka wg tego przepisu, a następnie ostudzić – na drożdżówki potrzebna będzie niecała 1/3 ilości z przepisu, to jest z ok. 0,75 kg jabłek. Jeśli używamy gotowych jabłek, to zostawić je by ogrzały się do temperatury pokojowejprzygotować rozczyn: z podanych w przepisie ilości wziąć łyżkę cukru i łyżkę mąki, całe drożdże, dodać je do mleka i rozmieszać. Zostawić na ok. 10 min w miarę ciepłym miejscu, by rozczyn wyrósł w misce umieścić mąkę, cukier, jajko, sól i dodać gotowy rozczyn. Dobrze wymieszaćnastępnie dodać roztopione, ale chłodne masło i wyrabiać ciasto – najłatwiej za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrobić kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastycznekulę wyrobionego ciasta zostawić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość – potrwa to ok 1 do 1 , 5 godzinyprzygotować kruszonkę – szybko zagnieść zimne masło z mąką i cukrem, tak, by jak najmniej dotykać ciasta, by się nie ogrzało – ja to robię na szybko mikserem. Kruszonka powinna mieć konsystencje grubego piasku i grudek – taką wstawić do lodówkiwyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść, podzielić je na 9 równych części, ukształtować kule i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić je na ok. 15 min. do napuszenia, przykryte wilgotną ściereczkąkażdą kulę lekko rozgnieść na placek i za pomocą dna szklanki o małej średnicy, wycisnąć na środku dołek. Dołek ma być głęboki, a ciasto w nim cienkie, niemal do blachyjajko wymieszać z łyżeczką mleka i posmarować każdą drożdżówkę – głównie rant. Nasypać do każdej bułeczki, do dołka, bułkę tartą lub mąkę pszenną po ok. 1/3 łyżeczki na drożdżówkę. W każdym dołku umieścić prażone jabłka po 1-2 łyżek na drożdżówkę. Następnie posypać całość kruszonkądrożdżówki piec w temperaturze 190ºC przez ok. 25 minut, aż drożdżówki się przyrumienią. Upieczone drożdżówki wystudzić na kratceprzygotować lukier: dokładnie utrzeć łyżką wszystkie składniki. Polukrować drożdżówki polewając je stróżką lukru za pomocą łyżeczki



Przepis własny.Polub i bądź w kontakcieFotokulinarnie na facebookuZobacz także