ßßß
Lekko słodkie bułeczki z migdałami i suszonymi wiśniami - wyśmienite na drugie śniadanie. Wiśnie można zastąpić suszoną żurawiną lub nawet rodzynkami. Nie są bardzo lekkie i puszyste, raczej podobne w strukturze do hot cross buns lub innych angielskich cięższych bułeczek z bakaliami. Bardzo mi smakują :-).Składniki na 10 bułeczek:1 duże jajko, roztrzepane180 ml mleka60 g masła, roztopionego1/4 łyżeczki soli325 g mąki pszennej chlebowej75 g zmielonych migdałów50 g drobnego cukru do wypieków7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży150 g suszonych wiśniPonadto:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowaniapłatki migdałowe, do posypaniacukier puder, do oprószeniaMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz i suszone wiśnie. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części z których uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 40 minut).Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać płatkami migdałów.Piec w temperaturze 200ºC przez około 18 - 20 minut, do złotego koloru. Wystudzić na kratce, oprószyć pudrem.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść, dodać wiśnie i dalej postępować wg powyższego przepisu.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z książki '200 bread recipes', autor - Joanna Farrow.