Wykonanie
Lekko słodkie bułeczki z
migdałami i suszonymi
wiśniami - wyśmienite na drugie śniadanie.
Wiśnie można zastąpić
suszoną żurawiną lub nawet
rodzynkami. Nie są bardzo lekkie i puszyste, raczej podobne w strukturze do hot cross buns lub innych angielskich cięższych bułeczek z
bakaliami. Bardzo mi smakują :-).Składniki na 10 bułeczek:1 duże
jajko, roztrzepane180 ml
mleka60 g
masła, roztopionego1/4 łyżeczki
soli325 g
mąki pszennej chlebowej75 g zmielonych
migdałów50 g drobnego
cukru do wypieków7 g suchych
drożdży lub 14 g świeżych
drożdży150 g suszonych
wiśniPonadto:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka, do posmarowania
płatki migdałowe, do posypania
cukier puder, do oprószenia
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz i suszone
wiśnie. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części z których uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 40 minut).Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym
jajkiem, posypać
płatkami migdałów.Piec w temperaturze 200ºC przez około 18 - 20 minut, do złotego koloru. Wystudzić na kratce, oprószyć pudrem.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść, dodać
wiśnie i dalej postępować wg powyższego przepisu.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z książki '200 bread recipes', autor - Joanna Farrow.