Wykonanie
Szneki, czyli
ślimaki, to nic innego jak drożdżówki. Te zwyczajne są z kruszonką i "glancem", czyli z lukrem. Moje nie mają glancy, za to mają górę pysznej migdałowej kruszonki. Połączenie
wiśni i
migdałów jest tak klasycznie smaczne, że grzech nie wypróbować.Przepis (bardzo mocno przeze mnie zmieniony) od
Zieleniny .
Składniki:1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki żytniej typ 720 (można użyć innej ulubionej np. orkiszowej)1/2 szklanki
mleka50 g roztopionego
mleka1
jajko2-3 g świeżych
drożdży2 łyżki
cukruszczypta
soliNadzienie:0.5 kg
wiśni, wydrylowanychkilka łyżek
cukru2 łyżeczki
skrobi ziemniaczanejKruszonka:Pół szklanki
mąki pszennej5 łyżek
cukrupół szklanki pokruszonych
płatków migdałowych60 g roztopionego
masłaWykonanie:Do przestudzonego (ale jeszcze ciepłego)
masła dodać
mleko i wpić
jajko. Dokładnie wymieszać.Dodać
cukier,
sól i
drożdże, ponownie wymieszać.Do płynnych składników dodać wymieszane ze sobą
mąki, zagnieść elastyczne ciasto. Można to zrobić w robocie.Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.Przygotowanie nadzienia:
Wiśnie wysmażyć z
cukrem aż odparuje większość soku.Pod koniec dodać przesianą
mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz zagotować.Odstawić do ostygnięcia.Przygotowanie kruszonki:Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wyrabiając
między palcami.Piekarnik nagrzać do 190 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x20 cm. Ciasto i wałek dobrze podsypać
mąką.Na ciasto wyłożyć przygotowaną masę
wiśniową.Całość zwinąć w rulon od dłuższego
boku.Kroić na 12 plastrów, wyłożyć na blachę. Jeśli
ślimaki będą wydawać się zbyt małe, można rozpłaszczyć je drewnianą łyżką lub wierzchem dłoni. Ja tak ze swoimi zrobiłam.Na wierzch wyłożyć
migdałową kruszonkę.Piec ok. 15 minut.