Wykonanie
Gdy nastaje chłodny marzec, powoli przerzucam się z gorących owsianek na nieco lżejsze ich wersje, czyli koktajle owsiane. Pokochałam je równie mocno jak najzdrowszy
kisiel świata, dają całe morze wariacji
smakowych, a składniki można dobierać według smaku albo potrzeb organizmu. Na przednówku staram się wspierać odporność dużymi dawkami naturalnej witaminy C. A tej jest najwięcej w całkiem niepozornych owocach, które nie rozumiem dlaczego stały się niemodne, czy nawet passe.
Mowa o czarnej
porzeczce, moim absolutnie najukochańszym
owocu pochodzącym z
polskich ogrodów. Dziś zatem absolutnie magiczny, przepyszny koktajl owsiany w kolorze burgunda . Wspaniały na drugie śniadanie!
Taaak, taka energia na śniadanie, jest tym czego tygryskom bardzo potrzeba, szczególnie takim, które niekoniecznie wspomagają się kaw. Dziś na śniadanie Aloe Blacc i "
Wake Me Up", do góry głowa, już za chwilę będzie kolorowo i... uśmiechnijcie się do kogoś mijanego na ulicy!Kocham, zimą i na przednówku absolutnie uwielbiam buszować w spiżarni z przygotowywanymi latem zapasami. Już samo słowo "spiżarnia" działa tak kojąco, pełne jest ciepła, słońca,
troski. Zimą moja spiżarnia pełna jest soczystych
pomarańczy prosto z Sycylii i wypełniona setkami słoików pełnymi słońca. Czasami są to "słoiki umowne", czyli zamrożone
owoce czarnej porzeczki, ale są też te prawdziwe z twistem lub gumką i spinką, w których mam
konfitury,
dżemy i
musy owocowe poczynione latem. W pluchowaty marcowy dzień otwieram woreczek z zamrożonymi
porzeczkami, słoiczek musu, dodaję trochę świeżych
owoców,
ziół i moja "owsianka" gotowa. W kilka chwil zrobicie przepyszny, zdroye, magiczny posiłek na drugie śniadanie, który można zabrać ze sobą do pracy albo wsunąć w słoiczku dziecku do szkoły. Spróbujcie koniecznie !
PŁATKI OWSIANE - fantastyczne źródło witamin z grupy B i minerałów. Owies jest niezwykle bogaty w
białko, dostarcza organizmowi żelaza, magnesu, błonnika i cennych kwasów NNKT. Błonnik z owsa pomaga wymiatać z organizmu produkty przemiany materii, wspomaga prawidłowe trawienie i pracę jelita grubego. Owsianka polecana jest w okresach wzmożonego zmęczenia (zima i przesilenie wiosenne), spadkach nastroju, czy rozdrażnienia, to sycący i zdrowy posiłek. Porcja owsianki świetnie działa na nawilżenie organizmu od wewnątrz, to jakby maseczka dla cery od środka.
SIEMIĘ LNIANE - mają mnóstwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega, błonnika, a także witaminę E, zwaną witaminą młodości, lecytynę, cynk i flawonoidy. Regularne jedzenie
siemienia lnianego pomaga obniżyć poziom cholesterolu we
krwi, zmniejsza ryzyko nadciśnienia, zapobiega miażdżycy, wspomaga utrzymanie równowagi hormonalną, perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm i wspomaga odchudzanie.
Siemię lniane działa przeciwzapalnie i poprawia nastrój!
POMARAŃCZA - jest niskokaloryczna, bogata w witaminę C i witaminy z grupy B, beta-karoten. Warto jeść ją razem z błonkami oddzielającymi cząsteczki, gdyż zawierają sporo błonnika, który wspomaga przemianę materii. Zawarte w pomarańczach składniki wspomagają wypłukiwanie toksyn z organizmu, pomagają regulować ciśnienie
krwi, mają właściwości przeciwnowotworowe, korzystnie wpływają na wygląd skóry, a zawarte w pomarańczach
olejki eteryczne działają uspokajająco u przeciwdepresyjnie.
BANAN - prawdziwa bomba energetyczna - świetne źródło potasu, węglowodanów, magnezu. Zwiera także błonnik pokarmowy,
skrobię i witaminę C. Dają poczucie sytości, co pomaga nam unikać podjadania, są świetnym zastrzykiem energetycznym, pobudzają do pracy mózg, czyli idealnie na ciężki dzień.
CZARNA PORZECZKA - absolutnie magiczny
owoc! szalenie niedoceniany, czy wręcz zapomniany. Jest bogatym źródłem witaminy C oraz rutyny, ułatwiającej jej przyswajanie. Zawiera także witaminę A, a także flawonoidy (mające działanie przeciwnowotworowe), potas, wapń, fosfor oraz błonnik i pektyny. Zawarte w niej związki stabilizują ciśnienie tętnicze, spowalniają proces starzenia komórek, działają oczyszczająco (usuwanie toksyn, oczyszczające
drogi moczowe).
Czarna porzeczka redukuje poziom
cukru we
krwi i obniża poziom złego cholesterolu we
krwi, działa wspomagająco przy chorobach oczu. Jest polecana jako
owoc wspierający odporność, przy anginie i wirusowych infekcjach górnych dróg oddechowych, a także dla wzmocnienia włosów i jako wsparcie przy anemii.
MIĘTA świeża - jest bogata w
białka i węglowodany, zawiera wapno, fosfor, żelazo, magnez, a także witaminy A, B3. Liście
mięty wpływają na zwiększenie wydzielana soku żołądkowego, pobudzają trawienie, wytwarzanie żółci, usprawniają pracę jelit, działają przeciwbakteryjnie i uspokajająco, ale też dają koktajlom wspaniały smak i aromat.
Lubię kolor
czarnej porzeczki,
śliwki, kolor wytrawnego burgunda. To barwy ładujące energetyczne baterie, pomyślcie sobie, że wypijacie czystą, zdrową energię,
magia! Koktajl nie zawiera
cukru,
miodu, nic dosładzającego. Wystarczy
słodycz zawarta naturalnie w owocach, która przełamuje kwasowość
czarnej porzeczki. Koktajl jest intensywnie
porzeczkowy, z delikatną nutą
mięty i zawiera mnóstwo błonnika. Pobudza trawienie (jest tu ktoś na nowej,
młodej diecie?) i
daje wspaniały rozpęd na resztę dnia. Szczególnie polecam go osobom, które nie przepadają za
bananem - jest w tym koktajlu zupełnie niewyczuwalny. Och proszę, zróbcie tę "owsiankę" nim wiosna oszaleje
zielenią.2 łyżki
płatków owsianych1 łyżka
siemienia lnianego50ml gorącej
wody1 duża czerwona
pomarańcza (ok 200g po obraniu)1 dojrzały
banan150g
czarnej porzeczki - świeżej, mrożonej lub w formie musukilka gałązek świeżej
miętyPłatki owsiane i
siemię lniane zmiksuj w blenderze na pył, zalej gorącą
wodą i odstaw na kilka minut. W tym czasie obierz
pomarańczę i
banana. Zblenduj razem wszystkie składniki na gładki koktajl. Gdyby okazał się zbyt gęsty, dodaj ok 1/2 szklanki dobrej mineralnej (lub filtrowanej)
wody. Pycha!