Wykonanie
Pierwszym daniem organizowanego przeze mnie w sobotę wieczorku marokańskiego były
banany i
mandarynki z marokańskim dressingiem. Przepis na sos pochodzi z programu Kulinarne safari.
Składniki na 4 osoby:4
banany2
mandarynkikilkanaście liści
miętyDressing:1 filiżanka
wodykawałek kory cynamonowcasok z 1/2
pomarańczy (w przepisie są 2 łyżki
wody o aromacie
pomarańczy)3 łyżki
cukru2 łyżki
soku cytrynowegoSkładniki dressingu mieszamy ze sobą w rondelku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bez przykrycia ok. 5 minut. Po ostudzeniu wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
Owoce układamy w salaterkach i zalewamy sosem. Posypujemy posiekaną
miętą, dekorujemy całym listkiem
mięty.Gotowe! Może nie jest to zbyt lekka przystawka, ale warta spróbowania – jest bardzo orzeźwiająca i aromatyczna.