Wykonanie
Pin It
Nie wyobrażam sobie ciast bożonarodzeniowych bez
skórki pomarańczowej. Zawsze dodaję je do
ciast drożdżowych, piernika czy serników. Dlatego też dziś na blogu pojawia się
skórka pomarańczowa w
syropie. Najlepiej zamknąć ją w małych słoiczkach. Natomiast jeśli nie zużyjecie wszystkiego do razu, podgrzejcie to co Wam zostało w słoiczku w mikrofali i zamknijcie na gorąco.
Czas przygotowania: 2 dniSkładniki:4
pomarańcze1 szklanka
wody1,5 szklanki
cukrusok z cytrynyWykonanie:
Pomarańcze zawsze dokładnie myjemy, a następnie sparzamy wrzątkiem. Jeśli mamy całe
pomarańcze, obieramy je. Najlepiej jest jednak odkładać do
torebki foliowej i trzymać w lodówce skórki z
pomarańczy, które jemy na co dzień.Małym nożykiem zdejmujemy biały miąższ ze skórki, powinna nam zostać cienka warstwa samej
pomarańczowej skórki. Skórki zalewamy zimną
wodą i moczymy je przez 24 godziny, raz na jakiś czas zmieniając
wodę. Po tym czasie skórki doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 5 minut. Skórki odcedzamy, studzimy i kroimy na cienkie paski.W garnku przygotowujemy
syrop z
cukru i
wody. Gotujemy go do momentu kiedy
cukier całkowicie się rozpuści. Do gorącego
syropu wkładamy paseczki skórki
pomarańczy i gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy
owoce staną się szkliste. Wyłączamy ogień i odstawiamy do ostygnięcia.Następnego dnia lub kiedy
syrop już całkowicie wystygnie znowu go podgrzewamy i gotujemy skórki na małym ogniu 30 minut. Dodajemy
sok z cytryny, mieszamy i przekładamy do suchych i czystych słoiczków. Odwracamy do góry nogami.i, żeby słoiczki się zamknęły.