ßßß Cookit - przepis na Skórka pomarańczowa w syropie

Skórka pomarańczowa w syropie

nazwa

Wykonanie

Pin It
Nie wyobrażam sobie ciast bożonarodzeniowych bez skórki pomarańczowej. Zawsze dodaję je do ciast drożdżowych, piernika czy serników. Dlatego też dziś na blogu pojawia się skórka pomarańczowa w syropie. Najlepiej zamknąć ją w małych słoiczkach. Natomiast jeśli nie zużyjecie wszystkiego do razu, podgrzejcie to co Wam zostało w słoiczku w mikrofali i zamknijcie na gorąco.
Czas przygotowania: 2 dni
Składniki:
4 pomarańcze
1 szklanka wody
1,5 szklanki cukru
sok z cytryny
Wykonanie:
Pomarańcze zawsze dokładnie myjemy, a następnie sparzamy wrzątkiem. Jeśli mamy całe pomarańcze, obieramy je. Najlepiej jest jednak odkładać do torebki foliowej i trzymać w lodówce skórki z pomarańczy, które jemy na co dzień.
Małym nożykiem zdejmujemy biały miąższ ze skórki, powinna nam zostać cienka warstwa samej pomarańczowej skórki. Skórki zalewamy zimną wodą i moczymy je przez 24 godziny, raz na jakiś czas zmieniając wodę. Po tym czasie skórki doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 5 minut. Skórki odcedzamy, studzimy i kroimy na cienkie paski.
W garnku przygotowujemy syrop z cukru i wody. Gotujemy go do momentu kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Do gorącego syropu wkładamy paseczki skórki pomarańczy i gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy owoce staną się szkliste. Wyłączamy ogień i odstawiamy do ostygnięcia.
Następnego dnia lub kiedy syrop już całkowicie wystygnie znowu go podgrzewamy i gotujemy skórki na małym ogniu 30 minut. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i przekładamy do suchych i czystych słoiczków. Odwracamy do góry nogami.i, żeby słoiczki się zamknęły.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/12/skorka-pomaranczowa-w-syropie.html