ßßß
Składniki:5 dużych pomarańczyszklanka wody1,5 szklanki cukruWykonanie: Pomarańcze dokładnie wyszorować. Następnie przekroić je i obrać ze skóry. Skórkę pomarańczową zalać wrzącą wodą i potrzymać ją w wodzie przez 10-15 minut i ponownie ją sparzyć, odcedzić. Z pomarańczowej skórki odcinamy białą skórkę (albedo) bardzo dokładnie gdyż jest ona gorzka. Następnie pomarańczową skórkę kroimy na cienkie paseczki a później w kostkę. Pokrojoną skórkę umieszczamy w garnuszku, zalewamy wodą i wsypujemy cukier, delikatnie mieszamy. Skórkę gotujemy na bardzo małym ogniu 4 razy po 15 minut. Po tym czasie odsączamy nadmiar syropu i przekładamy do słoiczka.Skórkę możemy wykorzystać do najróżniejszych wypieków np. do sernika, do dekoracji ciast, ciasteczek a także można jej użyć do herbaty dzięki czemu na da jej niezwykłego aromatu.