Wykonanie
Najlepsza bo własnoręcznie zrobiona, niezwykle aromatyczna i mięsista. Idealnie nadaje się do domowych wypieków, podrasuje smak nie jednego sernika. Do jej przygotowania potrzeba nam naprawdę niewiele, bo trochę
cukru,
wody, parę
pomarańczy a przede wszystkim chęci. Wbrew pozorom jest łatwa do wykonania, nie taki diabeł straszny jak go malują;) Polecam;)
Składniki:5 dużych
pomarańczyszklanka
wody1,5 szklanki
cukruWykonanie:
Pomarańcze dokładnie wyszorować. Następnie przekroić je i obrać ze skóry.
Skórkę pomarańczową zalać wrzącą
wodą i potrzymać ją w wodzie przez 10-15 minut i ponownie ją sparzyć, odcedzić. Z
pomarańczowej skórki odcinamy białą skórkę (albedo) bardzo dokładnie gdyż jest ona gorzka. Następnie
pomarańczową skórkę kroimy na cienkie paseczki a później w kostkę. Pokrojoną skórkę umieszczamy w garnuszku, zalewamy
wodą i wsypujemy
cukier, delikatnie mieszamy. Skórkę gotujemy na bardzo małym ogniu 4
razy po 15 minut. Po tym czasie odsączamy nadmiar
syropu i przekładamy do słoiczka.Skórkę możemy wykorzystać do najróżniejszych wypieków np. do sernika, do dekoracji ciast,
ciasteczek a także można jej użyć do
herbaty dzięki
czemu na da jej niezwykłego aromatu.