Wykonanie
Konfitura jest łatwa w przygotowaniu, ale czasowo zabiera 3 dni. Nie oznacza to jednak, że przez 3 dni nie wychodzimy z kuchni:) dlatego nie ma się co zniechęcać tylko wziąć za przygotowanie bo warto. Poza tym tak naprawdę szybko się ją robi.Najbardziej czasochłonny jest pierwszy dzień ze względu na przygotowanie
owoców i
syropu. Tak przygotowane
konfitury możemy
potem dodawać do
lodów, smarować
chleb czy świeże bułeczki (mniam, mniam) albo dosadzić się do słoiczka z łyżeczką i zasłodzić nim na najbliższy miesiąc:) Jak będzie nam smakować to już zależy od tego czy
owoce same w sobie przed przygotowaniem są bardziej czy mniej słodkie.Podana ilość starcza na 3 słoiczki po ok. 450 gramów.Składniki:1 kg
pomarańczy (ok. 3-4 sztuk, w zależności od wielkości)1 kg
cukru1/2 szklanki
wodyPierwszy dzień:
Pomarańcze umyć i sparzyć.Z jednej zetrzeć skórkę (ja starłam na dużych oczkach) i nie wyrzucać ponieważ będzie ona potrzebna na późniejszym etapie przygotowania (trzeciego dnia). Wszystkie
owoce dokładnie obrać, przepołowić na pół i pokroić w półtalarki.Przygotować
syrop: zagotować w garnku 1/2 szklanki
wody z 1 kg
cukru (cały czas mieszając, żeby się nie przypalił) po czym wyłączyć ogień. Przełożyć
owoce do
syropu wraz z
sokiem, który
pomarańcze wypuściły, dokładnie wymieszać i zagotować. Od momentu zagotowania smażyć
owoce 10 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Wyłączyć i odstawić do wystygnięcia.Drugi dzień:czynność powtórzyć - smażyć 10 minut (od momentu zagotowania) i odstawić do wystygnięcia.Trzeci dzień:Dodać do
syropu startą skórkę z
pomarańczy i smażyć na małym ogniu do momentu, aż
owoce będą szkliste.Na koniec przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry nogami do wystygnięcia.Smacznego:)