Wykonanie
Nie chcąc kupować pełnej sztuczności skórki z
pomarańczy postanowiłam zrobić ją sama. Wyszła pyszna, słodka i będzie idealna do świątecznych wypieków ;) Polecam!Potrzebujemy:- 3
pomarańcze,- 1/8szkl
wody,- 1szkl
cukru.
Pomarańczę obrać nacinając ją na ćwiartki. Miąższ odłożyć i skonsumować :) Ze skórek odciąć nadmiar białej części i pokroić je w drobną kostkę. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, gotować 5min, po czym odcedzić i ponownie zalać
wodą i gotować 5min, odcedzić. Dzięki temu utracimy gorycz skórki. Po tym zabiegu przełożyć skórkę do garnka, zasypać
cukrem i dodać
wodę. Gotować na małym ogniu ok. 45min. Jeśli wyjdzie za dużo
syropu - troszkę odlać. Wystudzić, przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce - bądź mrozić :)