Wykonanie
Ten przepis nie jest zbyt dokładny bo akurat jeśli chodzi o
przetwory to w większości wypadku proporcji dokładnych nie stosuję tylko dodaję do smaku i na oko.
Skórkę kandyzowaną robi się naprawdę szybko i warto zabrać się za to samemu by
potem, gdy jest taka potrzeba nie kupować tych z konserwantami lecz wyciągnąć z domowych zapasów.Składniki:Skórka z
pomarańczyWodaCukierZaczynamy od namoczenia skórek
wodą. Powinny one tak ‘moczyć się’ około 2-3 dni.
Wodę wymieniamy rano i wieczorem.Po upływie tego czasu skórki pokroić w drobną kostkę. Jeśli biała warstwa skórki jest gruba lepiej będzie ją wyciąć, jednak dla mnie to zajmuje zbyt dużo czasu i omijam ten etap.
Następnie wrzucamy skórkę do garnka lub patelni, dodajemy
cukier i smażymy. Podlewać lekko
wodą by nie przywierało.
Gotować tak około 10-15 min. Następnie gorące przełożyć do słoików, zamknąć i odwrócić by się dobrze zamknęły.
Odstawić w ciemne i chłodne miejsce, u mnie
stoją w szafce kuchennej a po otwarciu przetrzymuję w lodówce.Wykorzystywać w razie potrzeby i ochoty do ciast, deserów i wg uznania do czegokolwiek.