ßßß
Składniki:ok. 1,5 kg cukruwoda, kilka litrów , w zależności od naczyniacytryna - 2 sztukipomarańcza - 2 sztukiPrzygotowanie:Obetnij 100 baldachów z kwiatami czarnego bzu. Uważaj na pyłek, on jest bardzo ważny, więc staraj się jak najmniej wzruszać kwiatkami. Najlepiej zrywać w słoneczny dzień. Zostaw na kilka godzin w misce lub koszu, by pozbyć się owadów.Następnie, bezpośrednio nad naczyniem w którym będziemy przygotowywać syrop, odcinamy kwiaty bzu tak, by zachować jak najmniejsze części zielonych gałązek (to one bowiem mogą nadać syropowi gorzkiego posmaku). Im więcej mamy kwiatów, tym mocniejszy będzie nasz produkt końcowy, jednak nawet z 10-15 dużych baldachów otrzymamy aromatyczny, delikatny syrop.
O to tym wywarem zalewamy kwiaty (wszystkie muszą być zakryte syropem), Ja dodałam jeszcze plastry pomarańczy i cytryny. Przykrywamy i odstawiamy na 2-4 dni, delikatnie mieszając zawartość naczynia mniej więcej raz dziennie.
:)))