ßßß

Składniki:2 pomarańcze1 szklanka wody1 szk lanka cukrutrochę soku z cytrynySposób przygotowania:1. Pomarańcze przelewamy wrzątkiem, obier amy ze skórki. Jak szybko to zrobić? Najlepiej należy naciąć pomarańcze jakbyśmy mieli kroić na ćwiartki, a następ nie zdjąć skórkę - schodzi szybko i nie dusimy soków z pomarańczy - tata mnie t e go nauczył :)2. Skórki pokroić w paski - ja każdą ćwiartkę skórki kroiłam na 6 paseczków.3. Skórki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 minut. Wodę odlewamy. Wlewamy ponownie świeżą wodę - 1 szklankę i do tego 1 szklankę cukru. Dodajemy też sok z cytryny - dzięki temu skórka będzie słodko-cytrusowa. Mieszamy od czasu do czasu i gotujemy 40-60 minut, aż skórki będą szkliste.4. Po ugotowaniu skórki wykładamy na k ratce i zos tawiamy na całą no c do osuszenia.5. Następnego dnia paski kroimy w kosteczkę. Przekładamy do słoika i trzymamy w lodówce.Smacznego!!!Źródło: Domowe wypieki