Wykonanie
Zrobiło się gorąco! Jak nie dla samego siebie to gości należy uraczyć czymś "mokrym"... Nie należę do osób, które litrami
piją "czystą
wodę"... Osobiście muszę
mieć zastosowane ulepszacze, aby lepiej smakowało...Uwielbiam podawać
wodę z dodatkiem
cytryny i
mięty . Smak jest wyśmienity, a kolory dodatków sprawiają, że zawartość lepiej prezentuje się w dzbanku... Często dodaję do tej kompozycji
lodu. Przygotowanie
banalne: sparzoną
cytrynę kroimy w plastry - te ładne dodajemy do dzbanka, z tych mniej reprezentatywnych wyciskamy sok; dodajemy listki
mięty i wlewamy
wodę; mieszamy przed podaniem na stół.
Drugim stosowanym u nas dodatkiem jest połączenie
wody z
żurawiną z lekkim dodatkiem czegoś słodzącego... Przygotowanie również
banalne: naturalny sok z
żurawiny wlewamy do dzbanka; resztę uzupełniamy
wodą; dodajemy słodki element (
cukier, słodzik, fruktoza) chyba, że uwielbiacie kwaśny smak ponad wszystko, mieszamy przed podaniem na stół.Kolejnym pomysłem jest
woda z
pomarańczą ... Według mnie (i nie tylko) pysznie smakuje i jest to chyba numer jeden! Przygotowanie (powtórzę)
banalne: kroimy
pomarańczę; zalewamy
wodą; mieszamy przed podaniem na stół; można dodać
lód :)
Macie jakieś własne propozycje na
wodę z dodatkiem?...