Wykonanie
Kruszon to nic innego jak lekki
alkoholowy napój wytwarzany w oryginale z
białego wina (lub
szampana)
cukru i
pomarańczy, z dodatkiem różnego rodzaju
owoców owoców,
wody sodowej i
lodu.Oczywiście od wersji oryginalnej są odstępstwa - jak ze wszystkimi przepisami bywa :)Tak więc i u mnie oryginalny przepis na kruszon uległ delikatnej modyfikacji:) Ale i tak wyszedł pyszny! Polecam na spotkanie ze znajomymi, albo ... babski sabat
Składniki:
wino białe (musujące lub nie)
nektar pomarańczowyowoce: u mnie:
arbuz,
truskawki,
nektarynki,
pomarańcze,
limonkalódmiętawoda gazowanakilka kropli grenadiny
Wykonanie:W wysokim dzbanku układamy kostki
arbuza,
nektarynki, plasterki
limonki i
pomarańczy, połówki dojrzałych
truskawek i
lód. Zalewamy całość
białym winem, uzupełniamy
sokiem pomarańczowym i odrobiną
wody gazowanej. Wierzch dekorujemy świeżą
miętą. Dodatkowo chodzimy w lodówce. Na upalne dni - rewelacja!