Wykonanie
Lato coraz bliżej, warto więc przypomnieć przepisy na orzeźwiające
napoje na bazie świeżych
owoców. Do naszych ulubionych należy saudi champagne - najpopularniejszy (nie tylko wśród ekspatów) koktajl w Arabii Saudyjskiej.Przygotowywaliśmy go praktycznie o każdej
porze roku - latem, gdy temperatury często przekraczały + 50 stopni i zimą, gdy termometr wskazywał wieczorami zaledwie + 12 stopni Celsjusza.Składniki1 litr
soku jabłkowego 100%2 szklanki
wody gazowanej2 pęczki świeżej
mięty3 twarde czerwone
jabłka2
pomarańczelód w kostkachPrzygotowanie
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i wyszorować szczoteczką,
jabłka dokładnie umyć i wydrążyć gniazda nasienne.Obie
pomarańcze i jedno
jabłko pokroić w półplasterki, pozostałe
jabłka zmiksować na dość duże kawałki.
Miętę dokładnie umyć i osuszyć.Połowę
mięty rozdrobnić dokładnie w blenderze, aby wydobyć głębszy smak i aromat, z drugiego pęczka
mięty poobrywać listki (kilka zostawić do dekoracji).Wszystkie składniki umieścić w dzbanku, dodać
sok jabłkowy i
wodę mineralną i odstawić na godzinę do lodówki.Przed podaniem dodać
lód i..... spożywać,
póki zimne :-D