Wykonanie
            Lato coraz bliżej, warto więc przypomnieć przepisy na orzeźwiające 
napoje na bazie świeżych 
owoców. Do naszych ulubionych należy saudi champagne - najpopularniejszy (nie tylko wśród ekspatów) koktajl w Arabii Saudyjskiej.Przygotowywaliśmy go praktycznie o każdej 
porze roku - latem, gdy temperatury często przekraczały + 50 stopni i zimą, gdy termometr wskazywał wieczorami zaledwie + 12 stopni Celsjusza.Składniki1 litr 
soku jabłkowego 100%2 szklanki 
wody gazowanej2 pęczki świeżej 
mięty3 twarde czerwone 
jabłka2 
pomarańczelód w kostkachPrzygotowanie
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i wyszorować szczoteczką, 
jabłka dokładnie umyć i wydrążyć gniazda nasienne.Obie 
pomarańcze i jedno 
jabłko pokroić w półplasterki, pozostałe 
jabłka zmiksować na dość duże kawałki.
Miętę dokładnie umyć i osuszyć.Połowę 
mięty rozdrobnić dokładnie w blenderze, aby wydobyć głębszy smak i aromat, z drugiego pęczka 
mięty poobrywać listki (kilka zostawić do dekoracji).Wszystkie składniki umieścić w dzbanku, dodać 
sok jabłkowy i 
wodę mineralną i odstawić na godzinę do lodówki.Przed podaniem dodać 
lód i..... spożywać, 
póki zimne :-D
