ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: trudneRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (7 głosów)1 duży pęczek kolendry1/3 szklanki uprażonych niesolonych orzeszków ziemnych1 łyżeczka startego imbiru1 ząbek czosnku1/2 łyżeczki pieprzu3 łyżki oleju2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonkisól1 łyżeczka świeżej posiekanej chili (razem z pesteczkami)4 filety z pstrąga ze skórkąpokrojony na kawałeczki miąższ 1 ananasa2 łyżeczki azjatyckiego sosu rybnego lub sosu sojowegotłuszcz do blachyPstrągi w orzechowych skorupkach - sposób przygotowania: Rozgrzej grill w piekarniku. Oderwij i odłóż listki kolendry, łodyżki posiekaj (powinieneś otrzymać pół szklanki) i zmiksuj z imbirem, orzeszkami, czosnkiem, pieprzem, 2 łyżkami oleju, 1 łyżką soku z limonki, 1 łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki chili. Mieszaninę przełóż do miseczki. Filety rybne ułóż jeden obok drugiego (skórką do dołu) na natłuszczonej blasze. Posyp orzechowo-kolendrową mieszaniną, wstaw na 4-5 minut do gorącego piekarnika. W tym czasie posiekaj listki kolendry (powinieneś otrzymać około szklanki) i zmiksuj je z ananasami, sosem rybnym, resztą chili, oleju i soku z limonki oraz szczyptą soli. Otrzymaną aromatyczną masę przełóż do miseczki i podawaj do ryb.Pieczona ryba - nie tylko od święta
, orzechowej skorupce z dodatkiem orientalnego musu z dodatkiem ananasa. Pyszny z pieczonymi ziemniakami. Pstrągi w orzechowych skorupkach 1 duży pęczek kolendry 1/3 szklanki uprażonych niesolonych orzeszków ziemnych 1 łyżeczka startego imbiru 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu 3 łyżki oleju 2 łyżkiPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu