Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Nowa Kuchnia Polska
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: trudneRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (7 głosów)1 duży pęczek
kolendry1/3 szklanki uprażonych niesolonych
orzeszków ziemnych1 łyżeczka startego
imbiru1 ząbek
czosnku1/2 łyżeczki
pieprzu3 łyżki
oleju2 łyżki świeżo wyciśniętego
soku z limonkisól1 łyżeczka świeżej posiekanej
chili (razem z pesteczkami)4 filety z
pstrąga ze skórkąpokrojony na kawałeczki miąższ 1
ananasa2 łyżeczki azjatyckiego
sosu rybnego lub
sosu sojowegotłuszcz do blachy
Pstrągi w
orzechowych skorupkach - sposób przygotowania: Rozgrzej grill w piekarniku. Oderwij i odłóż listki
kolendry, łodyżki posiekaj (powinieneś otrzymać pół szklanki) i zmiksuj z
imbirem, orzeszkami,
czosnkiem,
pieprzem, 2 łyżkami
oleju, 1 łyżką
soku z limonki, 1 łyżeczką
soli i 1/2 łyżeczki
chili. Mieszaninę przełóż do miseczki.
Filety rybne ułóż jeden obok drugiego (skórką do dołu) na natłuszczonej blasze. Posyp
orzechowo-
kolendrową mieszaniną, wstaw na 4-5 minut do gorącego piekarnika. W tym czasie posiekaj listki
kolendry (powinieneś otrzymać około szklanki) i zmiksuj je z
ananasami,
sosem rybnym, resztą
chili,
oleju i
soku z limonki oraz szczyptą
soli. Otrzymaną aromatyczną masę przełóż do miseczki i podawaj do ryb.Pieczona
ryba - nie tylko od święta
, orzechowej skorupce z dodatkiem orientalnego musu z dodatkiem
ananasa. Pyszny z pieczonymi
ziemniakami.
Pstrągi w
orzechowych skorupkach 1 duży pęczek
kolendry 1/3 szklanki uprażonych niesolonych
orzeszków ziemnych 1 łyżeczka startego
imbiru 1 ząbek
czosnku 1/2 łyżeczki
pieprzu 3 łyżki
oleju 2 łyżkiPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu