ßßß Cookit - przepis na Tofu panierowane w sezamie

Tofu panierowane w sezamie

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor iomek
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (9 głosów)
2 opakowania tofu naturalnego Polsoja
10 dag sezamu białego
5 dag sezamu czarnego
olej do smażenia
3 cm świeżego imbiru
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka olej u sezamowego
2 łyżki cukru trzcinowego
1 ząbek czosnku
kawałek świeżej papryczki chilli lub 1/3 łyżeczki sproszkowanej
2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 jajka
Tofu panierowane w sezamie - sposób przygotowania: Tofu odsączyć na papierowym ręczniku, a następnie pokroić w kostkę i delikatnie ponakłuwać widelcem. Rozdrobniony imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, cukier trzcinowy, chilli, ocet ryżowy/sok z limonki, olej sezamowy i mąkę ziemniaczaną wymieszać, a następnie dodać tofu i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Całość odstawić na ok. godzinę (lub dłużej) do lodówki (całość trzeba od czasu do czasu delikatnie wymieszać). Przygotować dwie miseczki do jednej wbić jajka i rozkłócić je widelcem, a w drugiej wymieszać czarny sezam z białym. Kostki tofu zanurzać w jajku, panierować w sezamie, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-163686924/tofu panierowane w sezamie/p