ßßß
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (9 głosów)2 opakowania tofu naturalnego Polsoja10 dag sezamu białego5 dag sezamu czarnegoolej do smażenia3 cm świeżego imbiru4 łyżki sosu sojowego1 łyżka olej u sezamowego2 łyżki cukru trzcinowego1 ząbek czosnkukawałek świeżej papryczki chilli lub 1/3 łyżeczki sproszkowanej2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki1 łyżeczka mąki ziemniaczanej2 jajkaTofu panierowane w sezamie - sposób przygotowania: Tofu odsączyć na papierowym ręczniku, a następnie pokroić w kostkę i delikatnie ponakłuwać widelcem. Rozdrobniony imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, cukier trzcinowy, chilli, ocet ryżowy/sok z limonki, olej sezamowy i mąkę ziemniaczaną wymieszać, a następnie dodać tofu i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Całość odstawić na ok. godzinę (lub dłużej) do lodówki (całość trzeba od czasu do czasu delikatnie wymieszać). Przygotować dwie miseczki do jednej wbić jajka i rozkłócić je widelcem, a w drugiej wymieszać czarny sezam z białym. Kostki tofu zanurzać w jajku, panierować w sezamie, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu