Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!
Autor iomek

Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (9 głosów)
2 opakowania
tofu naturalnego Polsoja
10 dag
sezamu białego
5 dag
sezamu czarnego
olej do smażenia
3 cm świeżego
imbiru4 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
olej u
sezamowego2 łyżki
cukru trzcinowego1 ząbek
czosnkukawałek świeżej
papryczki chilli lub 1/3 łyżeczki sproszkowanej
2 łyżki
octu ryżowego lub
soku z limonki1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej2
jajkaTofu panierowane w
sezamie - sposób przygotowania:
Tofu odsączyć na papierowym ręczniku, a następnie pokroić w kostkę i delikatnie ponakłuwać widelcem. Rozdrobniony
imbir, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sos sojowy,
cukier trzcinowy,
chilli,
ocet ryżowy/sok z
limonki,
olej sezamowy i
mąkę ziemniaczaną wymieszać, a następnie dodać
tofu i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Całość odstawić na ok. godzinę (lub dłużej) do lodówki (całość trzeba od czasu do czasu delikatnie wymieszać). Przygotować dwie miseczki do jednej wbić
jajka i rozkłócić je widelcem, a w drugiej wymieszać czarny
sezam z
białym. Kostki
tofu zanurzać w
jajku, panierować w
sezamie, a następnie smażyć na rozgrzanym
oleju.
Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.
Zobacz też:
Domowe
sokiOprawa stołu