ßßß
Edamame w słodko-pikantnej glazurze(1 porcja)Składniki:2 szklanki lub 2 duże garści edamame w łupinkach1 łyżeczka oleju rzepakowego1 ząbek czosnku, drobno posiekany½ łyżeczki świeżego startego imbiru2 łyżki sosu sojowego2 łyżki wody1 łyżka octu ryżowego1 ½ łyżki cukru trzcinowego½ łyżeczki płatków chilli lub zmielonego chilliopcjonalnie sezam do posypaniaPrzygotowanie:Gotuj soję w osolonej wodzie, przez około 5 minut i odcedź.W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet, wodę ryż, cukier i chilli.W średnim rondelku rozgrzej na średnim ogniu olej, po czym włóż czosnek wraz z imbirem. Smaż przez 1-2 minuty, uważając by nie spalić czosnku.Wlej mieszankę z miseczki i gotuj, aż sos zgęstnieje, przez około 5-7 minut. Zdejmij sos z ognia i wmieszaj ugotowane edamame.Podawaj natychmiast, posypane sezamem.Smacznego!
English version(1 serving)Ingredients:2 cups edamame in their shell1 teaspoon canola oil1 clove of garlic, finely minced½ teaspoon fresh ginger, skin removed, finely minced2 tablespoons soy sauce2 tablespoons water1 tablespoon rice vinegar1½ tablespoons brown sugar½ teaspoon red pepper flakessesame seeds for servingPreparation:Cook edamame in the pods in salted boiling water until tender, for about 5 minutes and drain.In a small bowl, mix together the soy sauce, water, rice vinegar, brown sugar, and red pepper flakes.Heat canola oil in a small saucepan over medium-low heat. Once heated, add the garlic and ginger. Let cook for one to two minutes, stirring to avoid garlic from burning.Add in the soy sauce mixture and let cook, stirring frequently, until the sauce reduces to a glaze, about 5-7 minutes. Once you reach the desired glaze consistency, add in the cooked edamame and toss well.Serve immediately.Enjoy!Share the post "Edamame w słodko-pikantnej glazurze / Sweet and spicy glazed edamame"


