Wykonanie
Bardzo smaczna
fasolka z sosem lekko azjatyckim.
Imbir,
sos sojowy,
czosnek i
ocet ryżowy to dobre połączenie. Ważne aby
fasolki nie ugotować zbyt mocno, ma pozostać chrupiąca, taka jest najsmaczniejsza. Dobry dodatek do
mięs nie tylko azjatyckich. I świetna jako zimna
sałatka - polecam.Inspiracją był przepis z tej strony.
składniki500 g
zielonej fasolki szparagowej2 łyżeczki nasion
sezamu3 ząbki
czosnku, starte1 łyżka tartego
imbiru2 łyżki
sosu sojowego2 łyżeczki
octu ryżowego1 + 1/2 łyżki
oleju roślinnego1- 2 ząbki
czosnku pokrojone w cienkie
płatkiprzygotowanie
Fasolkę umyć, obciąć końce, ugotować najlepiej na parze - tak aby była chrupiąca. Nasiona
sezamu uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu ok 5 minut, mieszając często.Wymieszać
czosnek,
imbir,
sos sojowy,
ocet i
olej w dużej misce.Gdy zielona
fasola będzie odpowiednio ugotowana, dodać ją do miski i wymieszać z sosem. Posypać prażonym
sezamem. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!