ßßß
fot. ShutterstockCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 podwójna pierś z kurczaka3-4 plastry ananasa z puszki2 łyżki mąki lub skrobi ziemniaczanej2 jajka2 łyżki olej usól i pieprz do smakupo pół łyżeczki mielonej kolendry i imbiru (opcjonalnie)olej do smażeniaKotlety z piersi z kurczaka z ananasem - sposób przygotowania: Kurczaka umyj, oczyść z błon i tłuszczu, pokrój w drobną kostkę (ok. 1x1 cm). Posól i popieprz do smaku i włóż do miski. Ananasa osącz z nadmiaru wody i pokrój na podobne kawałki. Dodaj do kurczaka i wymieszaj. Do tego wbij jajka i wlej olej i ponownie wymieszaj. Dodaj mąkę oraz kolendrę z imbirem i wymieszaj dokładnie, tak, aby nie powstały grudki. Mieszaninę odstaw na około 0,5 godziny (ale nie do lodówki). Na patelni rozgrzej oliwę, tak, aby na dnie była około 0,5 centymetrowa warstwa. Na gorący olej wykładaj po 2-3 łyżki stołowe masy kurczakowo-ananasowej i lekko ją rozspłaszczaj. Smaż do zrumienienia z obu stron.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu