ßßß Cookit - przepis na Pstrąg zapiekany w soli ziołowej

Pstrąg zapiekany w soli ziołowej

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Marta Dzikowska-Łuczywo, Kinga A. Kłosińska
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (3 głosy)
Duży sprawiony pstrąg (około 60 dag)
2 kg soli morskiej
1 cytryna
2-3 ząbki czosnku
oregano
koper
rozmaryn
1 czubata łyżka tymianku
1 łyżka zielonego marynowanego pieprzu
pęczek pietruszki .
Pstrąg zapiekany w soli ziołowej - sposób przygotowania: Wnętrze ryby posypujemy łyżką soli morskiej i grubo siekaną pietruszką, wkładamy do niego kilka plasterków cytryny. Resztę soli mieszamy z ziołami, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Połowę soli wsypujemy na dno brytfanny, kładziemy na niej rybę i przykrywamy resztą soli. Brytfannę wstawiamy na 20 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 250°C. Następnie wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim rybę przez kilka minut. Zdejmujemy skorupę solną. Pstrąga podajemy z majonezem ziołowym i ziemniakami.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/21616605/pstrag zapiekany w soli ziolowej/p