Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Tessa Capponi-BorawskaFot. Artur TarkowskiPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Leniwe pierogi z koperkiem - składniki:80 dag półtłustego białego sera20 dag mąki3 żółtka5 dag twardej fety1 pęczek koperkusólpieprzSos:10 dag bobu1 pęczek młodejmarchwi2 małe cukinie2 młodecebule20 dag zielonego groszku2 łyżki oliwy z oliweksólpieprzLeniwe pierogi z koperkiem - sposób przygotowania: Ser mielemy i mieszamy z mąką, żółtkami, startą fetą i siekanym koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i toczymy wałek o średnicy 2 cm, a następnie kroimy kluseczki. Robimy sos: bób wyłuskujemy z łupin, dokładnie umytą marchewkę i cukinię kroimy w kostkę, cebule siekamy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebule i dodajemy resztę jarzyn. Oprószamy solą i pieprzem i dusimy 10-15 minut (można dodać trochę wody). Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku, odcedzamy, łączymy z sosem i natychmiast podajemy.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu