Wykonanie
Zdarzyło Ci się kiedyś
mieć ogromną chęć na obiad bez mięsa? Taki lżejszy, wegetariański. Placki z
cukinii i
serem feta są właśnie taką propozycją. Są syte, smaczne, i zawierają
białko w postaci
sera. Czyli wszystko czego potrzeba by być najedzonym. Dodatkowo dzięki temu, że placki z
cukinii wyglądają okazale mogą być dobrym pomysłem na obiad ze znajomymi lub rodziną.
Sos czosnkowo –
koperkowy stanowi idealne dopełnienie tej prostej potrawy.
Składniki:1 kg
cukinii120 g
sera feta120 g
bułki tartejpęczek
koperkupieprzsólmąkaoliwa z oliwekPrzygotowanie:
Cukinię umyj dokładnie i osusz ręcznikiem papierowym. Na grubej tarce zetrzyj całą
cukinię,
posól ją delikatnie, wymieszaj i odstaw na 2 godziny by puściła
soki.W
między czasie zetrzyj na tarce o grubych oczkach
ser feta i posiekaj
koperek. Po dwóch godzinach odsącz
cukinie i mocno wyciśnij by usunąć nadmiar soku. Do miski dodaj
ser,
koperek,
bułkę tartą odrobinę
pieprzu i dokładnie wymieszaj by powstała jednolita masa.Na patelni rozgrzej
oliwę. Z masy uformuj placuszki obtocz je w
mące i smaż po 2-3 minuty z każdej strony aż nabiorą rumianego koloru. Gdy będą gotowe odcedź je na ręczniku papierowym i podawaj
póki gorące z dodatkiem
sosu czsonkowego lub
czosnkowo-
koperkowego.Smacznego!!!
I jak Ci się podoba przepis?Skomentuj proszę a najlepiej przygotuj i podziel się z nami swoją opinią.Incoming search terms: