ßßß
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (18 głosów)1 szklanka mąki4 jajka3/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 litra śmietany kremówki (najlepiej 36%)2 śnieżki2 kiwi3 bananypowidła śliwkowe1/3 tabliczki czekolady gorzkiej1 i 1/2 łyżki kakaotłuszcz do posmarowania brytfankibułka tarta do posypania brytfankiOwoce w śmietanie na biszkopcie - sposób przygotowania: Ciasto: Jajka z cukrem utrzeć na gładką masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto wylewamy na brytfankę uprzednio wysmarowana tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec ok.30 minut w piekarniku na 180&; 61616;C. Masa: Śnieżkę ze śmietaną ubić na sztywną masę. Masę śmietanową podzielić na dwie części: 2/3 masy wymieszać delikatnie z pokrojonymi w kostkę owocami, 1/3 masy wymieszą z kakao. Upieczone ciasto przekroić na dwie części i obie posmarować powidłami. Na pierwszą część (dolną) ciasta wyłożyć masę z owocami, przykryć ją delikatnie drugą częścią ciasta (ciasto na wierzchu ma być posmarowane powidłami) i wyłożyć na to drugą cześć - masę z kakao. Całość posypać startą gorzką czekoladą. Ciasto można schłodzić w lodówce ok.2 godzin.Biszkopt z masą truskawkowąPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu