Wykonanie
Chociaż jestem średnią wielbicielką
alkoholu, uwielbiam ciasta z
alkoholową nutą. Dlatego ciasto o nazwie Pijana
wiśnia musiało przyciągnąć moją uwagę. W pierwszej chwili pomyślałam, że
wiśnie moczy się w
alkoholu ale tutaj chodzi tylko o nasącz. Można oczywiście zmodyfikować przepis ale ja miałam
wiśnie w polewie więc poprzestałam na nasączeniu
biszkoptów alkoholem. Przeciwnicy
śnieżki mogą z niej zrezygnować. Jeśli
śmietana jest dobrej jakości i wiadomo, że ciasto szybko zniknie, można ubic ją tylko z
cukrem. Powinna przetrwać.
Składniki na
biszkopt jasny:6 jaj1 szklanka
cukru (niepełna)1 szklanka
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno, dodać
cukier i
żółtka. Dodać
mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor.Składniki na
biszkopt ciemny:4
jaja1 szklanka
cukru (niepełna)1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
mąki pszennej2-3 łyżki
kakaoBiałka ubić na sztywno, dodać
cukier i
żółtka. Dodać
mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu dodać
kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia i upiec.Składniki na masę:pół litra
śmietany kremówki2
śnieżki lub inny zagęstnik
Śmietanę ubić, dodać
śnieżki.Jasny
biszkopt przekroić na pół. Nasączyć dowolnym nasączem a najlepiej
wiśniowym. Wyłożyć część ubitej
smietany, następnie przykryć
biszkoptem kakowym. Ponownie wyłożyć część
śmietany. Na
śmietanie ułożyć
wiśnie w polewie lub inne
wiśnie z
konfitury. To wszystko przykryć drugą połową jasnego
biszkoptu. Wierzch przykryć cieniutką warstwą
śmietany i udekorować kilkoma
wiśniami i kawałkami
czekolady.Smacznego:)