ßßß Cookit - przepis na Pijana wiśnia

Pijana wiśnia

nazwa

Wykonanie

Chociaż jestem średnią wielbicielką alkoholu, uwielbiam ciasta z alkoholową nutą. Dlatego ciasto o nazwie Pijana wiśnia musiało przyciągnąć moją uwagę. W pierwszej chwili pomyślałam, że wiśnie moczy się w alkoholu ale tutaj chodzi tylko o nasącz. Można oczywiście zmodyfikować przepis ale ja miałam wiśnie w polewie więc poprzestałam na nasączeniu biszkoptów alkoholem. Przeciwnicy śnieżki mogą z niej zrezygnować. Jeśli śmietana jest dobrej jakości i wiadomo, że ciasto szybko zniknie, można ubic ją tylko z cukrem. Powinna przetrwać.
Składniki na biszkopt jasny:
6 jaj
1 szklanka cukru (niepełna)
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor.
Składniki na biszkopt ciemny:
4 jaja
1 szklanka cukru (niepełna)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu dodać kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia i upiec.
Składniki na masę:
pół litra śmietany kremówki
2 śnieżki lub inny zagęstnik
Śmietanę ubić, dodać śnieżki.
Jasny biszkopt przekroić na pół. Nasączyć dowolnym nasączem a najlepiej wiśniowym. Wyłożyć część ubitej smietany, następnie przykryć biszkoptem kakowym. Ponownie wyłożyć część śmietany. Na śmietanie ułożyć wiśnie w polewie lub inne wiśnie z konfitury. To wszystko przykryć drugą połową jasnego biszkoptu. Wierzch przykryć cieniutką warstwą śmietany i udekorować kilkoma wiśniami i kawałkami czekolady.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/03/Pijana-wisnia.html