Wykonanie
To jedno z moich ulubionych ciast. Jest bardzo proste w przygotowaniu i smaczne. Lubię przeróżne placki ze
śmietaną, a to jest najfajniejsze, bo można je zrobić wieczorem, rano dokończyć i iść do pracy. Po przyjściu możemy od razu zjeść sobie kawałeczek do
kawy. Kiedyś
jadłam bez
kakao, ale ciemny jest najsmaczniejszy :)
Co potrzebujemy:
Biszkopt4
jaja1 szklanka
mąki2/3 szklanki
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem750 ml
śmietany 30%3
śmietan-fix3/4 szklanki
cukru3 łyżki
kakaożelatyna* składniki na blaszkę 25x31 cm1.
Biszkopt:
Białka ubijamy z
cukrem na sztywną pianę. Dodajemy
żółtka,
mąkę oraz
proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach, przez ok 20 minut, aż do zrumienienia na złoty kolor.2.
Śmietanę z
kakao i
cukrem przegotowujemy i wkładamy na noc do lodówki. Rano ubijamy
śmietanę, dodajemy
śmietan-fixy i
żelatynę (przygotowaną wg instrukcji na opakowaniu). Gotową masę wykładamy na
biszkopt, robimy zygzaczki i wkładamy na kilka godzin do lodówki.