Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
[email protected]Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia fusionIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (13 głosów)płat
ciasta francuskiego gotowego400 g
mięsa mielonego dobrej jakości2 łyżki
sosu sojowego1 mała bułeczka2
jajka1
cebulka1 ząbek
czosnku1 nieduży
porprzyprawy :
imbirkolendrapieprz +ziołowy">
pieprz ziołowytrawka cytrynowa (niekoniecznie)
sól i
pieprz świeżo zmielony
mleko lub
woda do namoczenia bułeczkiulubione ziarno do
chleba (choć niekoniecznie)Paszteciki ''Bezludna Wyspa'' - sposób przygotowania: 1. Przygotuj
mięsko - włóż go do miseczki, dodaj
sos sojowy, posiekaną
cebulę i
czosnek, dodaj 1 łyżeczkę posiekanego
imbiru, 1 łyżeczkę rozbitej tłuczkiem i posiekanej
trawki cytrynowej, 1/2 łyżeczki zmiażdżonych w moździerzu nasion
kolendry, 1/2 łyżeczki
pieprzu ziołowego. Odstaw miskę w chłodne miejsce na pół godzinki. Bułeczkę namocz w
mleku lub wodzie. 2. Zajmij się
ciastem wg instrukcji (są różne!), rozłóż płat na stolnicy. Weź falisty nożyk na kółku i wycinaj 12 owalnych kształtów wysepek. Połowę ponacinaj w paseczki w środku, aby zapiekane
mięsko miało luzik. 3. Wyjmij
mięsko, dodaj odciśniętą bułeczkę, rozkłócone
jaja ( ostawiając trochę do posmarowania ciasta), wymieszaj dokładnie, dopraw ostatecznie
solą i
pieprzem. Na środek każdego owalu nakładaj łyżką farsz
mięsny, posmaruj brzegi
jajkiem lekko naciągnij drugi ponacinany kawałek i nakryj ciasto z
mięsem. Posmaruj górę
jajem, i jeśli nie dbasz o linięKapuśniak po litewskuPaszteciki do barszczuPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu